Outsourcing supply chain activities by manufacturing firms
Üretici firmalarda tedarik zinciri aktiviteleri dış kaynak kullanımı
- Tez No: 187090
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FRANK BATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış kaynak kullanımı, küreselleşme, bugünün ekonomisi, küçükorta ölçekli işletmeler, büyük işletmeler, Outsourcing, globalization, today?s economy, SMEs, large companies
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZETÜRET C F RMALARDA TEDAR K Z NC R AKT V TELER DIŞ KAYNAKKULLANIMIÖztaş, OlcayLojistik Yönetimi Yüksek Lisans, Sosyal Bilimler EnstitüsüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Frank BatesAğustos 2006, 203 sayfaBu çalışma, üretici firmaların tedarik zinciri aktiviteleri dış kaynakkullanımını incelemek için hazırlanmıştır. Küreselleşme, ekonomik çevreyideğiştirmektedir. Bugünün ekonomisinin uğraştırıcılığı ise, küçük orta ölçekliişletmeler dahil olmak üzere şirketleri, değişen iş ortamının üstesinden gelmek için,rekabet edebilme yetilerini geliştirme yolları aramaya zorlamasıdır. Günümüzde,küçük orta ölçekli işletmelerin, sürekli değişen müşteri ihtiyaçlarını kısa zamanda vekolayca karşılayabilme ve esneklik gibi avantajları da bulunduğu için, Türkiye'ninekonomik ve sosyal kalkınmasında rolü önemlidir. Ancak, küçük orta ölçekliişletmeler teknolojik yenilikleri uygulama eksikliği, pazar araştırması eksikliği veeğitimli personel eksikliği gibi zorluklarla da karşılaşmaktadır. Dış kaynak kullanımı,küçük orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere tüm imalatçı firmaları rekabeteyönlendiren bir yenilik ve tüm imalatçı firmaların yukarıda sözü geçen zorluklarınüstesinden gelmesini sağlayacak bir araçtır.Her ne kadar dış kaynak kullanımı, küçük orta ölçekli işletmeler için defaydalı bir araçsa da, yazılı bilgiler büyük işletmelerin, dış kaynak kullanımına,küçük orta ölçekli işletmelerden oldukça fazla, başvurduğunu göstermektedir.Buradan yola çıkarak, küçük orta ölçekli firmalara oranla daha çok büyükişletmelerin tedarik zinciri aktivitelerini dış kaynak kullandığı bilgisini desteklemek,büyük işletmelerin lojistik bölümlerinin küçük orta ölçekli işletmelerin lojistikbölümlerine göre daha çok gelişmiş olduğunu göstermek ve imalatçı firmalartarafından dış kaynak kullanımının nasıl uygulandığını incelemek için, Çiğli'debulunan ve önemli bir ihracat ve iş merkezi olan, zmir Organize SanayiBölgesi'ndeki 30 imalatçı firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma anketiyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOUTSOURCING SUPPLY CHAIN ACTIVITIES BY MANUFACTURINGFIRMSÖztaş, OlcayMLM, Graduate School of Social SciencesSupervisor: Doç. Dr. Frank BatesAugust 2006, 203 pagesThis thesis is a study on the evaluation of outsourcing supply chain activitiesprocess in manufacturing companies. Globalization is transforming the economicenvironment. The challenge of today?s economy is forcing companies includingSmall Medium Sized Enterprises (SMEs) to seek ways to improve their competitiveabilities in order to cope with the changing business environment. The role of SMEs?in today?s economic and social development of Turkey is important since they haveadvantages such as flexibility and responding to protean customer needs easily and inshort time. However, SMEs face with some challenges such as lack of technologyinnovations, lack of market research and lack of educated personnel. Outsourcing isone innovation that can lead all manufacturing companies including SMEs tocompetitiveness and it is a tool in order to able the companies to overcome the abovementioned challenges.Although outsourcing is an useful tool for SMEs, the literature reveals thatlarge companies outsource relatively more than SMEs. Taking this intoconsideration, a research survey is conducted to the 30 respondents from themanufacturing firms at the zmir Atatürk Organized Industrial Zone in Çiğli- zmir,Turkey, which is an important export and employment center, in order to support thatlarge companies outsource their supply chain activities more than SMEs, to showthat large companies? logistics departments are more sophisticated than SMEs?logistics departments and to analyze how outsourcing is implemented by themanufacturing firms.