Energy corridor identity of Turkey and supply security dimension of the EU energy policy
Türkiye enerji koridoru kimliği ve Avrupa Birliği enerji politikasının arz güvenliği boyutu
  1. Tez No: 187091
  2. Yazar: EMİR BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇTAN BALTAÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Avrupa Birliği Enerji Politikası, Hazar Bölgesikaynakları, Enerji Arz Güvenliği, Türkiye Enerji Koridoru Kimliği, Fosil Yakıtlar, Energy, The Energy Policy of the European Union, KhazarRegion resources, Energy Supply Safety, Turkey Energy Corridor Identity, FossilFuels
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Fosil yakıtların giderek tükenmesi ekonomileri bu kaynaklara oldukça bağımlıolan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri doğrudan etkilemektedir. Diğer yandan, budoğal kaynaklara sahip bölge ve devletlerin bunları bulup, çıkartıp, işletmesi sadeceüretici devletleri değil tüketicileri de hayati düzeyde etkilemektedir. Enerjikaynaklarına sorunsuz bir biçimde ulaşmak, arz güvenliğini sağlamak ve doğayamümkün olduğunca en az tahribatı yaparak en etkili biçimde kullanmak günümüzmodern enerji anlayışının temelini oluşturmaktadır. Bu aşamada, yabancı kaynaklaraolan aşırı bağımlılığı ele alınan Avrupa Birliğinin ortak enerji politikasının dünü,bugünü ve muhtemel yarınını analize edilmiş; ayrıca Avrupa Birliğinin enerji arzıgüvenliğiyle vasıtasız temas halinde olan ve Türkiye'ye Soğuk Savaşın sonaermesiyle uluslararası alanda kaybettiği önemini geri kazandıracak olan enerjikoridoru kimliği incelenmiştir. Çalışmanın bir diğer odak noktası ise SovyetlerBirliğinin yıkılmasıyla özgürlüklerini geri kazanan doğal kaynak zengini HazarBölgesi ve bazı Orta Asya Devletleridir.Günümüz tüketim değerleri ve gelecek hakkında yapılan tüketim tahminlerigöz önünde bulundurulduğunda, enerji arzı güvenliği sadece ekonomik boyutlu birmesele olmaktan çıkıp milletlerin, devletlerin ve de devlet topluluklarının yarınlarınıbelirleyecek olan en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Avrupa Birliği'nintalebi ve tüketimi, Türkiye'nin coğrafi konumu ve dış kaynaklara olan bağımlılığı veHazar bölgesi petrol ve doğal gaz kaynaklarını zenginliği, bu üç aktörü enerji BüyükOyununda ön plana çıkartmaktadır.
Özet (Çeviri)
The gradual exhaustion of the fossil fuels, effect the developed and developingcountries of which the economies are fairly dependent on these resources directly.On the other hand, finding, extracting, operating of these natural resources by theregions and states who posess them, influence the consumers also at the vital level,not only the producer states. To reach the enrgy resources without problems, toprovide supply safety and utilize most efficiently by making the minimum damage aspossible to the nature constitute the Fundamentals of the modern energyunderstanding of our day. At this stage, the yesterday, today and probable tomorrowof the European Union of which the excessive dependence to foreign resources isargued have been analysed; also the energy corridor identity which is in directcontact with the energy supply safety of the European Union and which will makeTurkey regain its importance it has lost in international area with the termination ofthe Cold War. And another focal point of the study is the natural resource richCaspian Region and some Central Asian States which have regained their libertieswith the demolition of the Soviet Union.When the consumption values of our day and the consumption forecasts madeabout the future are taken into consideration, the energy supply safety has surpassedbeing solely an economical dimensioned issue and has become one of the mostimportant subjects which will determine the tomorrow of the nations, states andcommunities of states. The demand and consumption of the European Union, thegeographical location of Turkey and its dependence on the external resources and therichness of the Caspian region?s petroleum and natural gas resources, bring thesethree actors to the front stage in the Great Game of Energy.The