Ortaöğretim geometri dersi üçgenler konusunda oluşturmacı (constructivism) yaklaşıma dayalı elle yapılan materyaller ve portfolyo (portfolio) hazırlamanın öğrenciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of preparing portfolia and hands on materials which is based on the constructivist approach, on students in instructing triangles subject in geometry lesson
  1. Tez No: 187238
  2. Yazar: SEYHAN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR, PROF.DR. BAKİ HAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oluşturmacı Yaklaşım, Geleneksel Öğretim, Lise 2Geometri Dersi, Elle Materyal Hazırlama, Portfolyo Değerlendirme, Constructivist Approach, Traditional Instruction, GeometryLesson in High School in 2.Year, Preparing Hands on Materials, PortfolioAssessment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları veÖğretim Anabilim DalıTez Başlığı : Ortaöğretim Geometri Dersi Üçgenler Konusunda Oluşturmacı(Constructivism) Yaklaşıma Dayalı Elle Yapılan Materyaller vePortfolyo (Portfolio) Hazırlamanın Öğrenciler ÜzerindekiEtkilerinin ncelenmesiTez Yazarı : Seyhan GüngörTez Danışmanları : Prof. Dr. Baki Hazer, Doç. Dr. Tuğba YanparTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 95ÖZETBu araştırmanın amacı, Geometri dersi üçgenler konusunun öğretiminde,oluşturmacı (Constructivism) yaklaşıma dayalı elle materyal ve portfolyo (portfolio)hazırlamanın öğrenciler üzerinde etkisini incelemektir.Çalışmada deneysel yöntem izlenmiş ve bu yöntem çerçevesindeuygulamalar deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinde yapılmıştır. Heriki grubun da yürütülen çalışma öncesi ve sonrasında ki bilişsel farklılıkları ön test veson test verilerek ölçülmüştür. Çalışma öncesi ve sonrası iki grup öğrencilerininduyuşsal özelliklerini ölçmek amacıyla her iki gruba da ön tutum ve son tutumölçekleri, Geometri dersi üçgenler konusunun öğrenilmesinde kendilerine olangüvenlerini ölçmek amacıyla da her iki grup öğrencilerine ön ve son akademik benlikkavramı ölçekleri verilmiştir. Araştırma süresince deney grubuna, oluşturmacıyaklaşıma dayalı, konuyla ilgili özelikler elle materyaller hazırlatılarak ispatettirilmiş ve alternatif değerlendirme yöntemi portfolyo kullanılmıştır. Kontrolgrubunda ise geleneksel öğretim ve değerlendirme yöntemleri uygulanmaya devamedilmiştir.Bu bulgulardan, oluşturmacı yaklaşıma dayalı elle materyal ve portfolyohazırlamanın, geleneksel öğretim yöntemlerine dayalı öğretim yöntemlerinden dahaetkili olduğu söylenebilir. Kontrol grubunda öğretmen dersin işlenişinde gelenekselyöntemleri uyguladığından, öğretmen öğrencilerin yaratıcı olabilecekleri vemateryaller üretebilecekleri ortamların hazırlanabilme imkanlarını sunmamıştır.Oysa ki oluşturmacılık yaklaşımına dayalı gruptaki öğrenciler öğretmenlerinin dedesteğiyle materyaller geliştirmişlerdir ve bunları da ders ortamına taşımışlardır. Buyöntem de, deney grubu öğrencilerinin son test başarı puanlarını, kontrol grubuöğrencilerinin son test başarı puanlarına göre daha fazla bir şekilde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculum andInstructionTitle :Examining The Effects of Preparing Portfolio and Hands onMaterials Which is Based on The Constructivist Approach,on Students in Instructing Triangles Subject inGeometry LessonAuthor :Seyhan GüngörAdvisers :Prof. Dr. Baki Hazer, Assoc. Prof. Dr. Tuğba YanparType of Thesis :MSc.Thesis, 2005Page Number : 95ABSTRACTThe aim of this study is to examine the effects of preparing portfolio andhands on materials, which is based on the constructivist approach, on the students ininstructing triangles subject at geometry lesson.In this study experimental method is used and the implementations arecarried out on the two groups which are called control and experimental groups. Thecognitive differences of the two groups? students before and after theimplementation, have been evaluated by giving pre and post tests to the students.The affective characteristics and the academic self-concept means of the two groups?students before and after the implementation, have been evaluated by pre and postattitude scale and pre and post academic self-concept scale. During the experimentalprocess, attributes related to the subject are prepared and proved and portfolio, whichis an alternative evaluation method, is used. In the control group, traditionalinstruction and evaluation methods are used.As a result, due to the findings it can be said that preparing portfolio andhands on materials, which is based on the constructivist approach has been moreeffective than traditional instruction and evaluation method. Since the teacher in thecontrol group has used the traditional instruction methods,the teacher could notprovide a medium in which the students can be creative and have the chance toprepare materials. But in the experimental group the teacher encouraged his studentsto prepare hands on materials and portfolios. Finally this process has increased theexperimental group students? success more than the control group students? success.