Fen eğitiminde yaratıcı düşünme temelli bilimsel yöntem sürecinin öğrenme ürünlerine etkisi
The Effect of the scientific method process, which is based on creative thinking, on the learning outcomes in science instruction
- Tez No: 187239
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR, Y.DOÇ.DR. ÖZLEM KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Düşünme, Bilimsel Yöntem Süreci, TorranceYaratıcı Düşünme Testi, lköğretim Fen Bilgisi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları veÖğretim Anabilim DalıTez Başlığı : Fen Eğitiminde Yaratıcı Düşünme Temelli Bilimsel YöntemSürecinin Öğrenme Ürünlerine EtkisiTez Yazarı : Gülpınar AksoyTez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Özlem KorayDoç. Dr. Tuğba YanparTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 155ÖZETBu araştırmada, fen eğitiminde yaratıcı düşünme temelli bilimsel yöntemsürecine dayalı öğretimin akademik başarı, yaratıcılık ve tutum düzeylerine etkisiincelenmiştir.Araştırma, deneysel bir çalışma olup, ön test- son test kontrol gruplu desenkullanılmıştır. Araştırmaya deney (n=25) ve kontrol (n=24) gruplarının denk olduğutoplam 49 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda, Yaratıcı düşünce temellibilimsel yöntem sürecine dayalı bir yaklaşım izlenirken, kontrol grubunda gelenekselyaklaşım izlenmiştir.Çalışmada veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi, TorranceYaratıcı Düşünme Testi Şekilsel Formu, Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeğive görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veri toplamaaraçlarından elde edilen niceliksel veriler SPSS 10.0 paket programında yer alanbağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Nitelikselveriler ise; mülakatlarda yapılan kamera çekimlerinin çözümlenmesi sonucu eldeedilmiş ve betimsel analiz yöntemi ile değerlendirmeye alınmıştır.Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda; yaratıcı düşünme temelli bilimselyöntem sürecine dayalı fen öğretiminin, öğrencilerin;Yaratıcı düşünme düzeyleriniarttırdığı, akademik başarı düzeylerini geliştirdiği, fen bilgisi dersine yönelik tutumdüzeylerini yükselttiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curricula andInstructionTitle :The Effect of The Scientific Method Process, Which is Based onCreative Thinking, on The Learning Outcomes in ScienceInstructionAuthor : Gülpınar AksoyAdvisers : Asst. Prof Dr. Özlem Koray, Assoc. Prof. Dr. Tuğba YanparType of Thesis : MSc. Thesis, 2005Page Number : 155ABSTRACTIn this study, the effect of the instruction, which is based on scientific methodprocess in creative thinking, on the academic success, creativeness and attitude levelis examined in science instruction.In this study experimental method is used and the implementations are carriedout on the two groups which are called control and experimental groups.49 students(25 experimental group students), (24 control group students) have joined the studyunder two groups which were equal to each other.In the experimental group theapproach, which is based on scientific method process in creative thinking, has beenused and in the control group traditional approach has been used.In the study , academic self-concept test, Torrance configurative form ofcreative thinking test, attitude scale related to science knowledge lesson andnegotiations are used for data collection.To test the hypotheses of the study,quantitative datas are interpreted at SPSS 10.0 packet program, qualitative datas areinterpreted by analyzing the camera recordings and descriptive analyze method.Finally, it can be said that; science instruction, which is based on scientificmethod process in creative thinking, has increased the creative thinking level of thestudents, has improved their academic success level and has advanced their attitudesto the lesson of science knowledge.Key Words : Creative Thinking, Scientific Method Process, TorranceCreative Thinking Test, Elementary Education Science Knowledge