Çeşitli değişkenlere göre rehber öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi (Zonguldak ili örneği)
Examining the level of the exhaustion of the guide teachers according to some variables (Zonguldak example)
  1. Tez No: 187237
  2. Yazar: MEHMET BAŞÖREN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULHEKİM KOÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarısızlık, Rehber Öğretmen, Burnout, Emotional Exhaustion, Depersonalizasyon, Personal Failure, Guide Teacher
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları veÖğretim AnabilimdalıTez Başlığı : Çeşitli Değişkenlere Göre Rehber ÖğretmenlerinTükenmişlik Düzeylerinin ncelenmesi (Zonguldak li Örneği)Tez Yazarı : Mehmet BAŞÖRENTez Danışmanı : Yard. Doç. Dr. Abdulhekim KOÇ NTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 76ÖZETBu araştırmada, rehber öğretmenlerin cinsiyet, çalışılan kurum, hizmetsüresi, medeni durum ve mezun olunan alana göre tükenmişlik düzeyleriincelenmiştir.Araştırmanın örneklemini, Zonguldak ilinde 2004-2005 eğitim-öğretimdöneminde görev yapan rehber öğretmenlerden araştırmaya gönüllü olarak katılan 96kişi oluşturmaktadır. Rehber öğretmenlere, 1992 yılında Ergin tarafından Türkiyeşartlarına uyarlanan Maslach Tükenmişlik Envanteri ve araştırmacı tarafındanhazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistikselanalizinde, t-testi ve varyans analizi kullanılmıştır.Bulgular rehber öğretmenlerin cinsiyet, çalışılan kurum, hizmet süresi,medeni durum ve mezun olunan alana göre tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlıbir farklılık olmadığını göstermiştir.Araştırma bulgularının psikolojik yardım hizmeti veren yardım mesleğielemanlarına yararlı olacağı ve daha sonra yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağınainanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Institue: Karaelmas University, Social Sciences Institue, Program Development inEducationThesis Title: Examining the level of the exhaustion of the guide teachers accordingto some variables (Zonguldak Example)Thesis Writer: Mehmet BAŞÖRENCounseler: Asst. Prof. Abdulhekim KOÇ NKind of Thesis: Master ThesisNumber of Pages: 81SUMMARYIn this search, I examined physicolgy teachers? fatique level according totheir sex, institue they work, year of work, marriage statue, and department theygraduated.Examplifaciton of the research, includes 96 voluter physocolgy teachersworking in Zonguldak in the years 2004-2005 I applied the Maslach BurnoutInventory and Personal Information Form prepared by Ergin which is regulated toTurkey conditions to the teachers.Results of the search show that there is no meaningful diffrance betweenteachers sex, institue they work, year of work, marriage statue, department theygraduated and their fatique level.It is believed that the resserach will be helpful for the people who work as aphycologist and the research will be done later.