Corporate risk management from the investor perspective: A research on Turkish technology companies
Yatırımcı perspektifinden kurumsal risk yönetimi: Türk teknoloji şirketleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 706155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal risk yönetimi, Yatırımcılar, Likidite riski, Finansal piyasalar, Teknoloji şirketleri, Corporate risk management, Investors, Liquidity risk, Financial markets, Technology companies
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İşletmelerin risk yönetimi sürecinin temel amacı, organizasyonun karşılaşabileceği mevcut veya potansiyel riskleri ayırt etmek, belirli risk ölçümleri ile risk çalışması sonucundaki farklılıkları bularak riski analiz etmek ve bu riskleri risk değerlendirme yöntemleri ile yönetmeye çalışmaktır. Ancak bu hedef, şirketlerin günümüz rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için yeterli olmamaktadır çünkü çevresel koşulların istikrarsızlığı, tutarsızlığı ve karmaşıklığı dramatik bir şekilde artmış ve tedavi edilemeyen risklerin sayısı oldukça fazladır. Finansal, operasyonel ve stratejik riskleri bir bütün olarak ele alan kurumsal risk yönetimi burada ön plana çıkmakta ve şirketlerin bu riskleri aynı zamanda fırsat olarak gördüklerini öngörmektedir. Bunun yanında kurumsal risk yönetimi içsel bir süreçtir ve yatırımcıların bunu şirkette nasıl algıladıkları da finansal piyasalarda, özellikle halka açık şirketlerde önemli bir sorundur. Bu çerçevede araştırmanın amacı, şirketlerin kurumsal risk yönetim uygulamalarını yatırımcıların gözünden incelemektir. Araştırmanın kapsamını Borsa İstanbul'da işlem gören büyük teknoloji şirketleri oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde piyasa değeri, teknoloji endeksinde yer alma, şirketin inovasyon kabiliyeti, belirli bir yıldan fazla işlem görme, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların tercihi gibi kriterler dikkate alınmıştır. Ağırlıklı olarak Sıradan En Küçük Kareler Regresyonu'nun (OLS) tercih edildiği araştırmada nicel araştırma tekniği temel alınmıştır. Veri setini oluşturmak için gerekli tüm bilgiler,“yatırımcı bakış açısı”dikkate alınarak kamuya açık kaynaklardan toplanmıştır. Ampirik modeller oluşturulurken bu“bakış açısı”dikkate alınmış, kurumsal risk yönetiminde“yatırımcı”algısına odaklanılmış, operasyonel karlılık, likidite riski, kaldıraç riski ve finansal borç riski gibi değişkenler kullanılmıştır. Araştırma, şirketlerin, özellikle 2012 düzenlemelerinden sonra kurumsal yönetim yükümlülüklerini karşıladığını ortaya koymuştur. Bunun sonucunda şirketler risk komiteleri oluşturmuş ve kurumsal risk yönetimi uygulamıştır. Ancak, araştırma yatırımcıların firmanın iç süreçlerine bilmedikleri gerçeğini de göz ardı etmemektedir. Bu nedenle araştırmada riskler ve piyasa değeri üzerindeki etkileri yatırımcı bakış açısıyla incelenmiştir. Çalışmada operasyonel verimliliğin bir göstergesi olan ROE'nin piyasa değerini etkilediği saptanmıştır. Likidite riskindeki düşüşün piyasa değerine olumlu yansımadığı bulunmuştur. Bir diğer önemli bulgu ise şirketin kaldıraç kullanarak kârını artırma çabasının piyasa değerini olumsuz etkilemesidir. Covid 19 pandemisi sırasında dünyanın genelinde yatırımcıların teknoloji şirketlerine ilgisi artmıştır. Bu yüzden, çalışma yatırımcıların şirketlerde kurumsal risk yönetimini değerlendirirken odaklandıkları parametreleri ortaya koyması açısından gelecekteki araştırmacılara önemli bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the risk management process of the enterprises is to distinguish the existing or potential risks that the organization may encounter, to analyze the risk by finding the differences in the result of risk studies with certain risk measurements and to try to manage these risks with risk assessment methods. However, this goal is not enough for companies to survive in today's competitive environment because the instability, inconsistency and complexity of environmental conditions have increased dramatically and the number of untreatable risks is very high. Corporate risk management, which deals with financial, operational and strategic risks as a whole, comes to the fore here and predicts that companies view these risks as opportunities at the same time. Besides, corporate risk management is an internal process and how investors perceive it in the company is an important issue in financial markets, especially in publicly traded companies. In this context, the aim of the research is to examine the corporate risk management practices of companies from the perspective of investors. The scope of the research consists of big technology companies whose stocks are traded in Borsa Istanbul. In the selection of the sample, criteria such as market capitalization, being included in the technology index, the innovation capability of the company, being traded for more than a certain year, and the preference of both individual and institutional investors were taken into consideration. Quantitative research technique was used as the basis in the research where mainly Ordinary Least Squares Regression (OLS) was preferred. All the information required to create the data set were collected from publicly available sources, taking into account the“investor perspective”. This“perspective”was taken into consideration while establishing the empirical models, focusing on the“investor”perception in corporate risk management, variables such as operational profitability, liquidity risk, leverage risk and financial debt risk were used. The research revealed that companies meet corporate governance requirements, especially after the 2012 regulations. As a result, companies formed risk committees and implemented corporate risk management. However, the research does not ignore the fact that investors do not know the internal processes of the firm. For this reason, the effects on risks and market value were examined from the perspective of the investor. In the study, it was determined that ROE, which is an indicator of operational efficiency, affects the market value. It was found that the decrease in liquidity risk did not reflect positively on the market value. Another important finding is that the company's effort to increase its profits by using leverage affects the market value negatively. Therefore, the study presents important findings to future researchers in terms of revealing the parameters that investors focus on when evaluating corporate risk management in companies.