Sermaye yapısı ve firma değeri ilişkisi İMKB'de bir uygulama (2000-2003)
The relationship between capital structure and firm value: An application in İstanbul Stock Exchange (İSE )(2000-2003)
- Tez No: 187379
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEREF KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Firma Değeri, stanbul Menkul Kıymetler Borsası, Korelasyon Analizi, Capital Structure, Firm Value, ISE, Correlation Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETSERMAYE YAPISI VE F RMA DEĞER L ŞK SMKB'DE B R UYGULAMA(2000-2003)Oğuzhan ÖZALTINSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 92 sayfa, Mayıs 2006Danışman: Doç. Dr. Şeref KALAYCIBu tezde 2000, 2001, 2002, 2003 yıllarında MKB-100 endeksine dahil olan firmalarınsermaye yapılarına ait veriler kullanılarak, firmaların değerleri ile sermaye yapıları arasındabir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırmada kullanılan bağımlı değişken piyasa değeri, bağımsız değişkenler ise kısavadeli borçlar/pasif toplamı uzun vadeli borçlar/pasif toplamı ve öz kaynaklar/pasiftoplamıdır. Araştırma yöntemi olarak korelasyon analizi kullanılmıştır.Korelasyon analizi sonuçlarına göre firmaların sermaye yapılarındaki değişiminfirmaların piyasa değerleri ile arasında anlamlı korelasyonlar oluşmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE RELATIONSHIP BETWEEN CAPITAL STRUCTURE AND FIRM VALUE: ANAPPLICATION IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE (ISE)(2000-2003)Oğuzhan ÖZALTINSüleyman Demirel University, Departmant of Business Administration,Master Thesis, 92 pages, May 2006Supervising Professor: Ass. Prof. Şeref KALAYCIThis thesis is a research of the relationship between the value of firms the and theircapital structures according to the capital structure data of the firms included in ISE-100 indexby the years 2000, 2001, 2002, 2003.The dependent variable firm value and independent variables used in this research aredependent variable firm value, independent variables shareholder?s equity/(totalliabilities&shareholder?s equity), short term liabilities/(total liabilities&shareholder?s equity),long term liabilities/(total liabilities&shareholder?s equity) . Correlation analysis is used as theresearch method.It?s been observed that there are no particular correlations between the changes in thecapital structure of the firms and market value of the firms, according to the results of thecorrelation analysis.