The impact of the Arab uprisings on Jordan's foreign relations
Arap ayaklanmalarının Ürdün'ün dış ilişkilerine etkisi
  1. Tez No: 872318
  2. Yazar: ALI MARWAN ALI TAYFOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MURAT KASAPSARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ürdün, dış politika, uluslararası ilişkiler, Arap ayaklanmaları, Ortadoğu, Jordan, foreign policy, international relations, Arab uprisings, Middle East
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez, 2010'dan itibaren Arap Baharı ayaklanmaları tarafından tetiklenen karışıklıklar ve bölgesel dönüşümlere nasıl uyum sağladığı konusunda Ürdün'ün dış politikasının ve uluslararası ilişkilerinin incelenmesidir. Temel araştırma sorusu, Ürdün'ün dış ilişkilerinin Suriye, Mısır, Libya, Yemen ve Irak gibi Arap Baharı'ndan doğrudan etkilenen komşu ülkelerdeki protestolar, devrimler, liderlik değişiklikleri ve ardından gelen istikrarsızlıklara nasıl tepki verdiğidir. Çalışma, Amman'ın Arap Baharı dönemi boyunca ve sonrasında yaptığı stratejik dönüşümleri değerlendirmek için Ürdün'ün dış politika pozisyonlarının ve diplomatik eylemlerinin ampirik bir analizini kullanır. Ürdün'ün politikalarında ve ilişkilerinde hem süreklilikler hem de sapmalar belirtilmiştir. Yöntemsel olarak bu tez, Ürdün'ün dış politika formülasyonunu şekillendiren iç ve dış faktörleri akademik çalışmalara dayanarak incelemektedir. Arka plan, Ürdün'ün Ortadoğu jeopolitiğindeki kilit rolüne ve coğrafya, kaynak kısıtlılıkları ve bölgesel çatışmalar gibi pragmatik dış politikasının temel itici güçlerine genel bir bakış sağlar. Literatür taraması, bölge genelinde Arap Baharı sürecinin nedenleri, sonuçları ve uluslararası etkisi hakkında akademik perspektifleri sentezler. Tez, Ürdün'ün güvenliğini korurken içeride reformları ilerletmek için çevre ülkelerdeki istikrarsızlığa verdiği tepkiyi nasıl ayarladığını izler. Sonuç, karışık olayların kısa vadede Ürdün'ün dış ilişkilerine nasıl etki ettiğini ve dalgalı bir Ortadoğu'da gelecekteki politika yörüngesi için içgörüler sunduğunu özetler. Bulgular, Ürdün'ün direncini ancak aynı zamanda sürekli dışa bağımlılığını ve iç zayıflıklarını vurgular.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Jordan's foreign policy and international relations adapted to the tumultuous events and regional transformations sparked by the Arab uprisings from 2010 onward. The key research question is how Jordan's foreign relations and alignments shifted in response to the protests, revolutions, leadership changes, and instability in neighboring countries directly impacted by the Arab uprisings, like Syria, Egypt, Libya, Yemen, and Iraq. The study employs an empirical analysis of Jordan's foreign policy positions and diplomatic actions during and after the Arab uprisings period to assess the strategic adjustments made by Amman. Both continuities and departures in Jordan's stances and relationships are outlined. The methods also examine the internal and external factors shaping Jordanian foreign policy formulation based on academic scholarship. The background provides an overview of Jordan's pivotal role in Middle Eastern geopolitics and the key drivers of its pragmatic foreign policy, like geography, resource constraints, and regional conflicts. The literature review synthesizes academic perspectives on the causes, consequences, and international impact of the Arab uprisings phenomenon across the region. The thesis traces how Jordan calibrated its response to instability in surrounding states to protect its security while advancing reforms domestically. The conclusion sums up how the tumultuous events impacted Jordanian foreign relations in the short term and holds insights for its future policy trajectory in the volatile Middle East. The findings highlight Jordan's resilience but also continued external dependence and domestic vulnerabilities.