Soğuk savaş sonrasında Kafkasya'da ABD ve Rusya Federasyonu (RF)'nun güç mücadeleleri ve mücadelelerin Türkiye'ye etkileri
The power struggles between USA and Russian Federation (RF)'in caucasus after the cold war and the impact of this struggle on Turkey
  1. Tez No: 187425
  2. Yazar: HAKAN KANTARCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLAL MURAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Kuzey Kafkasya, Transkafkasya, Enerji, Rusya Federasyonu, ABD, Türkiye, Caucasus, North Caucasus, Transcaucasus, Energy, RussianFederation, USA, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZETSOĞUK SAVAŞ SONRASINDA KAFKASYA'DA ABD VERUSYA FEDERASYONU (RF)'NUN GÜÇ MÜCADELELERİVE BU MÜCADELELERİN TÜRKİYE'YE ETKİLERİDr.Hakan KANTARCISüleyman Demirel Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü,Yüksek Lisans Tezi, 164 sayfa, Mayıs 2006Danışman:Prof.Dr.Bilal Murat ÖZGÜVEN1991 yılında SSCB'nin dağılmasıyla, dünya güç merkezi olarak değerlendirilenAvrasya kıtası büyük bir sarsıntı geçirmiştir. Bu sarsıntının dünyaya etkisi ise; ABD'ninsüper güç olarak belirlediği tek kutuplu dünya üzerinde, jeopolitik ve jeostratejikyapılanmaların tekrar gözden geçirilmesi ve ülkelerarası işbirliğini içeren yeni politikalarınoluşturulması olarak yansımıştır. Avrasya'da ortaya çıkan boşluk, süratle yeni birmücadeleyi de başlatmıştır. Dolayısı ile 20 nci Yüzyılda ortaya konulan ve İngiltere ileRusya arasında süren, ?Büyük Oyun? yeniden başlamıştır. Fakat 19 ncu Yüzyılın BüyükOyunu; birbirine bağlı ve etkileşimli iki farklı coğrafyada ortaya konulmuştur. Bucoğrafyalardan birisi Orta Asya, diğeri de Kafkasya'dır.SSCB'nin dağılması sırasında yaşanan kriz dönemini atlatan Rusya Federasyonu,1993 yılında ilan ettiği, ?Yakın Çevre Doktrini? ve buna bağlı olarak yaptığı, ?TaşkentGüvenlik Anlaşması? sonucunda, Kafkasya'da istediği gibi hareket etmeye başlamıştır.Fakat işin içine ?Hazar Enerji Kaynakları? ve bu kaynakların dünyaya ulaştırılma yollarınınbelirlenmesi ve sahiplenmesi konusu girdiğinde, ABD'nin de süratle bu coğrafyada etkilihamleler yapmaya başlaması şaşırtıcı olmamıştır. Kafkasya coğrafyasında, ABD ve RusyaFederasyonu'nun birbirlerine karşı güç mücadelesine girmeleri sonucunda, kısa bir süresonra her iki tarafta da bölge ülkeleri, çıkarları doğrultusunda yerlerini almış ve acımasızmücadele hız kazanmıştır.Kafkasya ile tarihsel, coğrafi, etnik, dil ve din bağlantısı olan Türkiye'nin bölgeyleyakından ilgilenmesi, siyasi, ekonomik ve güvenlik nedeniyle doğaldır. ABD ve RusyaFederasyonu'nun bölgedeki mücadelesi, Türkiye'yi doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda;Türkiye bölgesel bir güç olarak, bölgede hayat alanı yaratmak zorundadır.Kafkasya coğrafyasında, ABD ve Rusya Federasyonu arasındaki mücadeleyi ve bumücadelenin, Türkiye'ye etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışma; üç bölümden meydanagelmiştir. Birinci bölümde; Kafkasya bölgesinin her yönü ile incelenerek, niçin önemliolduğunun ortaya konulması, ikinci bölümde; Kafkasya'da yaşanan etnik çatışmalar ve krizalanlarının tanımlanması, üçüncü bölümde ise; söz konusu mücadelelerin, Türkiye'yeyansımalarının incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE POWER STRUGGLES BETWEEN USA AND RUSSIAN FEDERATION(RF) IN CAUCASUS AFTER THE COLD WAR AND THE IMPACT OFTHIS STRUGGLE ON TURKEYDr. Hakan KANTARCI (Ph.D.)Süleyman Demirel Üniversity Department of International Relations,Master Thesis, 164 pages, May 2006Supervising Professor: Prof. Dr.Bilal Murat ÖZGÜVENEurasia, known as the power center of the world, had been in great depressionafter the disintegration of the Russian Federation, in 1991. Consequently, thegeopolitical and geostrategic structures in the unipolar world where US came onstage as, the unique super power were reevaluated, and new politics embracing,international cooperation were formed. The political vacuum, emerged in Eurasia,started a new struggle. For this reason, the Big Game, played between England andRussia in the 20th century, restarted. The 21st century is now hosting a new Big Gamebut this time between two connected and interacting geographies, the Middle Asiaand Caucasus.The Russian Federation, well-revived after the crisis, during the disintegrationof the USSR, gained proprietary rights of movement in Caucasus thanks to the ?NearEnvironment Doctrine? and the related ?Tashkent Security Treaty?. As soon as the?Caspian Energy Sources?, property rights of these sources, and their delivery toworld service come in question, no surprise, the USA rapidly has taken effectiveactions in this geography. As a result of the inevitable power struggles between theUSA and the Russian Federation, countries in the region have taken sides inconsideration of their benefits; thus the ruthless struggle shifted gears.Naturally Turkey, historically, geographically, linguistically and religiouslyconnected with Caucasia, is closely interested in the region. On the other hand,Turkey is directly impacted by the struggle between the US and the RussianFederation. In this context, Turkey, as a regional power, is obliged to create a domainof living in the region.This study, aiming at scrutinizing the struggle between the USA and theRussian Federation (RF) in the Caucasian geography and the impact of this struggleon Turkey, is comprised of three chapters. The first chapter focuses on thoroughexamination of the Caucasus region and explanation of its importance while thesecond depicts ethnic conflicts and domains of crisis. The third and final chapterexamines the impact of the struggle on Turkey.