Soğuk savaş ve sonrası dönemde kitle imha silahları ve silahsızlanma çabaları
Weapons of mass destruction and non proliferation studies during and after the cold war
- Tez No: 187426
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL KURUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kitle İmha Silahları, Silahsızlanma, Nükleer Silahlar, Kimyasal Silahlar, Biyolojik Silahlar
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
20 yüzyıl, içerisinde yaşanan iki dünya savaşı ve bu savaşlarınyıkıcılığı nedeni ile tarih sahnesinin insanlık adına yaşanan en acımasızyüzyılı olma özelliğini taşımaktadır. İnsanları öldürmenin maliyeti, silahteknolojisinde yaşanan gelişmeler ile birlikte bu yüzyıl içerisinde sürekli birartış eğilimi göstermiştir. Bireylere yönelen basit çalışma prensiplisilahlardan, kitleleri imha etmeyi amaçlayan ileri teknoloji ürünü ve yüksekmaliyetli silahlara doğru kısa zamanda uzun sayılabilecek bir yol kat edilmişve günümüz itibariyle de geri dönülemez bir noktaya gelinmiştir.Çalışmamızda, bu noktadan hareketle, kitle imha silahları kavramı ve bunabağlı olarak gelişen silahsızlanma süreci incelenmiş ve bu bağlamdagelecekte belirebilecek tehditler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
20th Century , in which occured two world wars , is the most mercilesscentury of human history because of their?s devastating destruction.Financialcost of the rivalvality of wars has showed an increasing manner during thiscentury due to develeopment in weapons? (war) technologies.A long way hasbeen paced from basic İndividual weapons to hi-tech mass destructionweapons and reached to irreversible point today.İn this study , it had beensearched the term of weapons of mass destruction and the process of non-proliferarion studies that evolving according to this.Finally we tried to presentthe risks that will be faced with in the future.Key Words : Weapons of Mass Destruction , Non-Proliferation , NuclearWeapons , Chemical Weapons , Biological Weapons .