11 Eylül terör saldırıları ve Amerika Birleşik Devletlerinin Afganistan müdahalesi
Terrorist attacks on the 11th of September and the intervention of united states of America to Afghanistan
  1. Tez No: 187427
  2. Yazar: İRFAN POLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Taliban, Usame Bin Ladin, El Kaide, 11 Eylül terörsaldırıları, Meşru Müdafaa Hakkı, İnsan Hakları, Güç Dengesi, Afghanistan, Taliban, Usame bin Laden, El Qaeda, The 11th ofSeptember terrorist attacks, Legitimate Defense, Human Rights, Power Equilibrium
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET11 EYLÜL TERÖR SALDIRILARI VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİNİNAFGANİSTAN MÜDAHALESİİrfan POLATSüleyman Demirel Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler BölümüYüksek Lisans Tezi, 170 Sayfa, Haziran 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Timuçin KODAMANBu tezin Amacı, ABD'nin Afganistan Müdahalesi ile Orta Asya bölgesindeki güçdengesini nasıl lehine geliştirdiğini incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası, 11 Eylül2001'de meydana gelen terör saldırılarının ABD'ye sunmuş olduğu fırsatları inceleyerekAfganistan Müdahalesinden sonra elde ettiği kazançları araştırmaktır. Bu konuyu tahliledebilmek için Afganistan'da meydana gelen iktidar savaşlarının gerisinde yatan sebeplerinyeterince anlaşılması ve açıklanması gerekmektedir.Bu çalışma sırasında üç temel varsayım geliştirilmiştir. Bu çalışmanın bulgularıaşağıdaki gibidir:İlk olarak, Afganistan, Batıdan Doğuya ve Kuzeyden Güneye Orta Asya'da önemligüzergahlara sahiptir. Bu yüzden bu ülkede güç mücadelesi geçmişten günümüze devametmektedir. Bölge sistemini belirleyen güçlerin (ABD, RF, İran, Çin, Pakistan, Hindistan)çatışan çıkarları Afganistan'da huzur ve istikrarı engellemektedir.İkinci olarak, 11 Eylül terör saldırılarına kadar Afganistan ve Orta Asya'dakiçıkarlarını kaybetmekle karşı karşıya kalan ABD, terör saldırılarını fırsat olarak değerlendiripAfganistan'a müdahale ederek gelecekteki çıkarlarını garanti altına almaya çalışmaktadır.Üçüncü olarak, Afganistan'da ABD lehine oluşan durum, bölge sistemindekigüçlerden Rusya, Çin ve İran'ı olumsuz olarak etkilemektedir. Ancak bu devletler bölgedegüç sahibi olmak için yeni politikalar üretebilecek ve uygulayabilecek güçlerdir.Sonuç olarak, büyük devletler Afganistan'daki güç mücadelesinden vazgeçmediklerisürece bu ülkede barış,huzur ve istikrar beklenmemelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT?TERRORIST ATTACKS ON THE 11TH OF SEPTEMBER AND THEINTERVENTION OF UNITED STATES OF AMERICA TO AFGHANISTAN?İrfan POLATSüleyman Demirel University Department of International Relations,Master Thesis, 170 Page, June 2006.Supervising: Asst. Prof. Dr. Timuçin KODAMANThe aim of this thesis is to search, how the power equilibrium in Mid-Asia haschanged in favor of United States of America (USA) by intervention to Afghanistan. Themajor point of this study has emerged from the idea, inspecting the advantages of USA, whichwere gained after the terrorist attacks on The 11th of September, and searching the profits ofUSA after the intervention to Afghanistan. In order to analyze this subject, the reason ofpower struggle that occurs in Afghanistan has to be well understood and explained.By these study three major hypotheses has been developed. The inventions of thisstudy are presented below.First of all, Afghanistan has important routes from East to West and South to North inMid-Asia. For this reason the power struggle in this country has continued from past till now.The opposite benefits of the powers, which are USA, Russia, Iran, China, Pakistan and India,that designate the regions system, is impeding the peace and stability in Afghanistan.USA, which was facing to lose its benefits in Afghanistan and Mid-Asia until The11th of September, is trying to guarantee its benefits for future by intervening Afghanistanmeaning the terrorist attacks.And for the last, the situation formed in favor of USA in Afghanistan, is affectingRussia, China and Iran negatively. But although this, these countries are powerful enough tofind and apply new policies to become more powerful in this region.As a result, until powerful countries give up the power struggle in Afghanistan, therewon?t be peace and stability in this country.