Türkiye'de kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik vergi politikaları ve değerlendirilmesi
In Turkey oriented to prevent the black economy tax policies and evaluation
  1. Tez No: 187429
  2. Yazar: YALIN BİÇER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıtdışı Ekonomi, Ölçme Yöntemleri, Türkiye'deki Boyutları, Karapara, Vergi Politikaları, stihdam, Black Economy, Measuring Methods, Dimensions of The UnrecordedEconomy In Turkey, Black Money, Tax Policies, Employment.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZETTÜRK YE'DE KAYIT DIŞI EKONOM Y ÖNLEMEYE YÖNEL K VERGPOL T KALARI ve DEĞERLEND R LMESYalın B ÇERSüleyman Demirel Üniversitesi, Maliye Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 153 sayfa, Temmuz2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ramazan ARMAĞANBu tezin amacı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde etkisini çok daha fazla hissettirenkayıtdışı ekonomiyi irdeleyerek; ekonomideki bu önemli olguyu önlemeye yönelik politikalarıve vergi politikalarını belirlemektir.Bu çalışma esnasında 3 temel varsayım geliştirilmiştir.lk olarak, kayıtdışı ekonominin vergi oranları ile ilgili olarak doğrudan ilişkiliolduğudur. Bu nedenle bu çalışmada kayıtdışı ekonominin vergisel boyutu ağırlıkkazanmaktadır.kinci olarak, Kayıtdışı ekonominin varlığı, kayıtdışılığın var olduğu sektörlererekabet avantajı sağladığıdır. Bu avantaj, o ülke ya da sektöre haksız rekabet avantajısağlamaktadır.Üçüncü olarak ise kayıtdışı olan alanların ülke ekonomisi üzerindeki yükü, kayıtlıekonomi üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Kayıtdışı ekonomik faaliyetler, kamu finansmanınısağlamayı güçleştirdiği ve makro ekonomik göstergelerin sağlıklı olmasını engelledikleri içinekonomi politikalarının belirlenmesini ve uygulanan politikaların başarısını olumsuzetkilemektedirler. Bu ve benzeri nedenlerle gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi gelişmişülkelerde de kayıt dışı ekonomik faaliyetleri önlemek önem kazanmaktadır.Sonuç olarak kayıtdışı ekonomi, ekonomik canlılığı beraberinde getirmektedir.Kayıtdışılığın ekonomi ve toplum üzerinde olumlu ve olumsuz olmak üzere birçok etkisibulunmaktadır. Kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına almada en önemli araçlar arasında vergipolitikaları ilk sıralarda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIN TURKEY ORIENTED TO PREVENT THE BLACK ECONOMYTAX POLICIES AND EVALUAT ONYalın B ÇERSüleyman Demirel University, Master Thesis for the Department of Public Finance,153 Pages, July 2006Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Ramazan ARMAĞANThis thesis?s goal is that especially ın the developing countries which feel theblack economy?s more effect is explicated; ın the economy, this important action toprevent policies ve tax policies are determined.During this study, the truth is confirmed and ın this context three assumptionis elaborated.Firstly, the black economy is directly related to tax rates. This is why, ın thisstudy, the black economy?s tax dimension is very important.Secondly, the black economy?s being, ıf the sectors have the black economy,this provides competitive advantages. This advantage, this country or the sectorprovides unfair competitive advantages.Thirdly, the country economy?s overcarry of the unrecorded areas isencumbered on the recorded economy. The black economy activities are madedifficult the public finance and the economy policies?s determine and practicingpolicies? success is effected negative to prevent the macro economy indicators?shaving better. In this and same reasons, both the developing countries and thedeveloped countries become important black economy activities.Consequently, the black economy is to bring in its train ecomic vitality. Theblack economy has positive, negative and many effects on the economy and society.Tax policies are located the first sequences among the most important means to fetterthe black economy.