Sınıraşan sular Fırat ve Dicle nehirlerinin, Türkiye, Suriye ve Irak ilişkileri üzerine etkileri
The effects of transboundary waters euphrates and tigris rivers to the relationship between Turkey,Syria, and Iraq
- Tez No: 187428
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Syria, Iraq, Middle East, Euphrates, Tigris, TransboundaryWaters
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZETSINIRAŞAN SULAR FIRAT VE D CLE NEH RLER N N, TÜRK YE,SUR YE VE IRAK L ŞK LER NE ETK LERAbdulkadir DURSUNSüleyman Demirel Üniversitesi, Uluslararası lişkiler BölümüYüksek Lisans Tezi, 186 sayfa, Mayıs 2006Danışman : Yrd. Doç. Dr. Timuçin KODAMANBu tezin amacı, Fırat ve Dicle nehirlerinin, Türkiye, Suriye ve Irak ilişkilerineetkilerini incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası, son dönem Batılı otoritelerinve yazarların, özellikle Ortadoğu ülkeleri için, sıkça ?su savaşları? senaryolarıüretmeleri ve bunu dile getirmelerindeki doğruluk payını araştırmaktır. Konuyutahlil edebilmek için Ortadoğu Bölgesi'nde yaşanan su sorunlarını ve Türkiye ,Suriye, Irak arasında gelişen su sorunlarının anlaşılması ve açıklanmasıgerekmektedir.Bölgesel etkiler ve tarihsel gelişim incelendiğinde sorunun iki boyutu olduğugözlenmiştir. Bunlar;lk olarak, bölgesinde güçlü devlet olmak isteyen ülkeler, enerji ihtiyaçlarınıtemin edebilmek ve tarımsal faaliyetlerini geliştirerek devam ettirmek için mümkünolduğunca fazla su kullanmak istemektedirler. Bu nedenle, diğer ülkelerin suyla ilgiliisteklerine olumsuz bakılmaktadır.kinci olarak, Ortadoğu Bölgesinde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar, bölgeülkelerinin birbirlerine karşı güvensizlik duygularını arttırmaktadır. Bu nedenlehiçbir bölge ülkesi diğerinin daha güçlü olmasını istememektedir. Suyun bereketinive gücünü kullanarak kalkınmak ve güçlü devlet olmak isteyen ise diğerleritarafından engellenmek istenmektedir.Sonuç olarak su, teknik bir malzemeden çok, siyasi bir malzeme olarakgörülmekte, suyun akışı bir başkasının inisiyatifine bırakılmak istenmemektedir.Bölgede yaşanan güvensizlik ortamı devam ettiği sürece, herhangi bir anlaşmaolmayacağı değerlendirilmektedir.Anahtar Kelimeler : Türkiye, Suriye, Irak, Ortadoğu, Fırat, Dicle, Sınıraşan Su
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF TRANSBOUNDARY WATERS EUPHRATES ANDTİGRİS RIVERS TO THE RELATIONSHIP BETWEEN TURKEY,SYRIA,AND IRAQAbdülkadir DURSUNSüleyman Demirel University, International Relations DepartmentMaster Thesis, 186 pages, May 2006Supervising Professor : Asst. Prof. Dr. Timuçin KODAMANThe aim of this thesis is to investigate the effects of Euphrates and Tigrisrivers to the relitionship between Turkey, Syria and Iraq. The basic starting point ofthe study is the scenarios produced by the western authorities and the writers aboutwater wars, especially among Middle East countries and the investigation of theaccuracy of the scenarios.In order to analyze the subject, the water problems in Middle East region andthe water problems appeared between Turkey, Syria and Iraq should be understoodand explored.When the regional effects and historical progress are investigated, it?s seenthat the problem has two dimensions. These are;First of all, the countries ,which desire to be powerful in their own regions,want to use as much water as they can, to fulfill their energy needs and to continuetheir agricultural activities improvingly. Because of this reason, the water relatedrequests of other countries considered negatively.Second of all, political unsteadiness in The Middle East region increasesmistrust between the countries. Thus, non of the countries wants another country tobe more powerful. The country ,which wants to develop itself, by using fertility andthe power of water and to be more powerful, is wished to be hindered by the othercountries.As a result, water is seen to be a political issue rather than a technical one andthe flaw of water isn?t wanted to be left another country?s initiative. As long as themistrustable environment contiunes in the region, it is considered that there will beno agreement.