İlköğretimde müzik derslerinde kullanılan öğretim yöntemlerine ilişkin bir inceleme (İstanbul ili örneği)
A research on music teaching methods used in primary education
  1. Tez No: 187477
  2. Yazar: ÖZGÜR ANDIRICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYYAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Öğretimi, Müzik Öğretim Yöntemleri, İlköğretimMüzik Dersi, Music, Teaching Music, Music Teaching Methods, Music Course InPrimary Education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okullarındaki müzik derslerinde kullanılanyöntemler ve bu yöntemlerin kullanılma sıklığı ile ilgili öğretmen görüşleri ortaya konularak,görüşlere ait bulgular, bulgulara dayalı yorumlar ve öneriler yer almaktadır.Araştırmanın evrenini İstanbul İli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde görevyapmakta olan ilköğretim müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Evrenden random olarakseçilen 265 müzik öğretmeni araştırmamızın örneklemini oluşturmuştur.Araştırmada, ilköğretim müzik dersi programı ve müzik derslerinde kullanılanyöntemlere ait bulgular doküman incelemesi yolu ile elde edilmiştir. Ölçme aracı olarak 5'liderecelendirme ölçeğinde geliştirilen anket kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan müziköğretmenlerine anket uygulanmış ve anket sonuçları SPSS istatistik programı ile analizedilmiştir. Görüşler, yüzde ve frekans değerleri ile t-testi sonuçları ve One Way Anova testisonuçlarına dayalı olarak yorumlanmıştır. Manidarlık düzeyi ,05 olarak alınmıştır.Elde edilen bulgulara göre, öğretim yöntemlerinin bilinme ve kullanım sıklığıdüzeylerine ait öğretmen görüşlerinin; cinsiyet, okul türü, sınıf mevcutları, derslikdeğişkenleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Kıdem ve mezuniyet durumudeğişkenlerine göre anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ilköğretimmüzik öğretmenlerinin yöntemleri bilme ve kullanım sıklığı düzeylerinin yetersiz olduğudüşünülmektedir. Müzik öğretim yöntemlerinin, öğretmenler tarafından bilinme düzeyiniarttırmak ve etkili kullanmalarını sağlamak için; yöntemler hakkında hizmet içi eğitimverilmesi ve yöntemlerin kullanılmasına ilişkin bilgilendirici kaynakların öğretmenlerinkullanımına sunulması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the methods being applied in primary schools, the opinionsof primary education music teachers on how often these methods are used in music courses,and also the findings, interpretations and suggestions have been stated.The population of the study consists of primary education music teachers in Istanbulprovince. The sampling group of the study consists of 265 music teachers who have beenselected randomly among these music teachers.In the study, the findings related to music course curriculum and the teaching methodshave been found through examining the documents. The data have been collected through aquestionnaire developed on a 5-point Likert-type. This questionnaire has been applied to themusic teachers in the research scope and for the analysis of the questionnaire SPSS statisticsprogram has been used. The opinions of the teachers have been interpreted according topercentage and frequency distributions, t-test results and the results of One Way Anova Test.The significance level has been considered to be ,05.It has been found out that there is no significant difference among the opinions ofmusic teachers in terms of the variables such as their sex, school type, the number of studentsin class and classrooms. However, there is a significant difference in terms of the variablessuch as seniority and the school they graduated from. According to the results of the study,the primary education music teachers? cognition level and frequency of applying thesemethods is considered to be insufficient. It is suggested that in order to enhance the cognitionlevel and efficient use of these methods there should be in-service education about themethods and also the teachers should have access to the resources on the use of thesemethods.