Yaşlıların din eğitimi ve öğretimi açısından problem ve beklentileri -Huzurevi yaşlıları üzerine yapılmış bir araştırma-
Problems and expectations of old people in terms of religious education (a case study on the old people living in rest home)
  1. Tez No: 187504
  2. Yazar: MEHMET RUHİ KALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, huzurevleri, hayat boyu öğrenim, beklenti, Oldness, rest home for old people, lifelongeducation, expectation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hayat boyu eğitim anlayışının ön plana çıktığı çağımızda, konuyahayat boyu din eğitimi açısından baktığımızda, bireyin her gelişimaşamasının din eğitimi açısından önemli olduğu söylenebilir. Genellikleçocukluk ve gençlik dönemi, dini inançlar, tutumlar ve değerlerinbenimsendiği ve elde edildiği bir zaman dilimidir. Genç ve orta yetişkinlikdönemi ise bu inanç, tutum ve değerlerin geliştirildiği vekuvvetlendirildiği bir dönemdir. İleri yetişkinlik yani yaşlılık dönemi dedinin birey üzerindeki sonuçlarının en yoğun olarak görüldüğü birdönemdir. Dini değerlerin aktarılmadığı ve benimsenmediği bir gençlikdönemini, genellikle bilgisiz bir orta yaş izlemektedir. Onun ardından daanlamsız, bomboş bir yaşlılık gelmektedir. Bu yüzden din eğitimi sırfçocukluk ve gençliğin ilk yıllarında gerçekleşmesi gereken bir süreçdeğil, yaşlılığı da içine alan geniş bir süreç olması gerekmektedir.İslam dini öğrenebilir konumda olan herkese bilginin ulaştırılmasıve dinin tebliğ edilmesi prensibini benimsemiştir. Bu açıdan İslaminancına göre eğitim, beşikten mezara kadar devam eden bir süreçolarak değerlendirilir. Yaşlı bireylerin değişime ayak uydurmadazorlandıkları gerekçesiyle onların eğitim etkinliklerine katılmalarınınengellenmesi ve onların eğitim konusunda motive edilmemesinin hiç detasvip edilecek bir tarafı bulunmamaktadır. Yaşlılara verilecek dineğitimi onların inançlarını yüceltip zenginleştireceği için, geride kalanömürlerinin az olmasının bir dezavantaj olduğunu söylemek mümkündeğildir. Yaşlılık döneminde din eğitimi, ileri yaşlardaki insanlar içingelişme ve olgunluk sağlama konusunda motivasyon temin eder. Din,bireylere dünya ve ahiret dengesini sağlamada yardımcı olduğu için,yaşlıların karşılaştıkları sorunlar karşısında, destek, teselli ve uzlaşmafırsatı verir.
Özet (Çeviri)
In our age which concept of lifelong education became veryimportant, it can be suggested that individuals? every stage ofdevelopment is significant. Childhood and adolescence areconsidered as periods that religious believes, attitudes and valuesare acquired and accepted. Youth and early maturity, however, areperiods in which these believes, attitudes and values aredeveloped and strengthened. As for late maturity, old age, it isthe period that effects of religion were intensively observed.Adolescence in which religious values aren?t acquired andaccepted is followed by an ignorant early maturity and, then,meaningless and blank oldness. Therefore, religious educationmust be considered as a extensive process including oldness, notsomething should be implemented just early years of childhood oradolescence.Islam accepted the principle that the knowledge should becommunicated to every individual eligible for education. Accordingto Islam, education is a process continues from cradle to grave.There is no sensible reason for not motivating old people andpreventing them from participating in education activities, on thegrounds of that they can not keep in step with changes. It is cannot be claim that their short lifetime is a disadvantage. Forreligious education would transfigure into their faiths and enrichthem. Religion helps human balance between this world andhereafter, so that it gives old people support, relief and peaceagainst the problem they may encounter.