Saplantılı dini davranışlar
Obsessive religious behaviors
- Tez No: 187505
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, dini obsesyon, dinikompulsiyon, vesvese.iii, Obsessive compulsive disorder, religious obsession, religiouscompulsion, scrupulosity.iv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı obsesif kompulsif bozukluk türlerinden biri olan diniobsesif kompulsif bozukluğun klinikal ve görüngüsel özelliklerinin psikososyaletkenlerle bağlantılı olarak incelenmesidir.Bu amaçla öncelikle obsesif kompulsif bozukluğun psikiyatrik boyutu elealınmış daha sonra dini obsesif kompulsif bozukluğun türleri, içeriği ve oluşmasındabelirleyici olan etkenler vaka örnekleriyle de desteklenerek ortaya konulmayaçalışılmıştır. Son olarak da dini obsesif kompulsif bozuklukla ilgili Türkiye'de vedünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan bazı çalışmalar tanıtılmıştır.Araştırma sonucunda Türkiye'de dini obsesyonların ve kompulsiyonların Batılıülkelerden daha fazla ancak diğer İslam ülkelerinden daha az görüldüğü; bu bozukluğunetiyolojisinde obsesif kompulsif bozukluğa neden olan bütün etkenlerle birlikte baştahatalı din eğitimi olmak üzere, dini algılayış, yorumlayış ve yaşayış üzerinde etkili olanpek çok dini psikososyal faktörün belirleyici olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe target of this study is to examine the clinical and phenomenologicalcharacteristics of religious obsessive compulsive disorder, a kind obsessive compulsivedisorder, in connection with the religious psychosocial factors.So first of all, psychiatric aspect of obsessive compulsive disorder is handled.Secondly, types, context, and determining causes of forming of obsessive compulsivedisorder are tried to be presented with the support of case examples. And finally, someresearches about obsessive compulsive disorder, conducted in various regions of Turkeyand throughout the world, are presented.By the results of the research, it is discovered that religious obsessivecompulsive disorder in Turkey are encountered more than western countries however,less than the other islamic cultures. It is found that in etiology of this disorder, with allother factors leading to obsessive compulsive disorder, the inaccurate religiouseducation being the first, lots of religious psychosocial factors have influence onperception, interpretation of religion and pattern of lives.