İslam fıkhında nâfile namazlar
Nawafil prayers in İslamic fiqh
  1. Tez No: 353375
  2. Yazar: ABDULLAH KUMAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, İbadet, Nâfile, Fiqh, Worship Nawafih
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Nâfile, kişinin, kendisine zorunlu kılınmadığı halde farz ve vâcib ibadetlerin dışında yaptığı ibadetlerdir. Gerek hadis kaynaklarında gerekse değişik maksatla yazılmış bazı kitaplarda farklı zaman ve mekanlarda ifa edilmesi istenilen nâfile namazlardan söz edilir. Hem sayısal anlamda hem muhteva olarak geniş tartışmalara sebep olmuşlardır. Özellikle tasavvufî yaklaşımlarda hassasiyetle yerine getirilmeye çalışılmış, bazı çevrelerce meşruiyetleri hararetle savunulmuştur. Bazıları ise nâfile namazların sıhhati konusunda son derece titiz davranmış, bu nedenle de sayı bakımından çok daha az nâfile namazın varlığını kabul etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Nawafil are the prayers, except for obligatory(fard) and neccessary(wajib), that a person performs although s/he isn?t obligated to perform.Nawafil prayers(salat),which are asked to be performed in different times and places, are mentioned both in hadith sources and in some books written for different purposes. As both in numeric and conceptual sense, they caused extensive discussions. Especialy in sufi approaches it has been performed with the delicacy, its legality has been defended seriously b.y., some surroundings. However, some people behaved over sensitively about the health of nawafil prayers(salat), for this reason in numerical sense they accepted the existance of less nawafil prayers(salat).