Amatör küme futbolcularını saldırganlığa iten psiko-sosyal nedenler(Zonguldak süper amatör ligi örneği)
Psychological and social reasons that make the amateur players of show agressive behaviours (Zonguldak super amateur league sample)
- Tez No: 187568
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Saldırganlık, Futbolda Saldırganlık, Futbolcu ve Saldırganlık, Sport, Agression, Agression in Sport, Player and Agression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
S A Ü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Amatör Küme Futbolcularını Saldırganlığa ten Psiko-Sosyal Nedenler(Zonguldak Süper Amatör Ligi Örneği)Tezin Yazarı: Ahmet KARAYILMAZ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Metin YAMANKabul Tarihi: 30.01.2006 Sayfa Sayısı: 11 (ön kısım)+134(tez) 7 (ekler)Anabilim Dalı: Beden Eğitimi Ve Spor Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ve Spor ÖğretmenliğiFutbol, doğuşundan bu yana hızlı bir gelişim göstermiş, bir sektör halini almış, izleyeni ve oynayanıile dünyada en popüler spor olma unvanını elde etmiştir.Spor karşılaşmalarında, özellikle futbolda yaşanan şiddet içeren olayların her geçen gün artmasısporda saldırganlık kavramının incelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmış ve futbolda şiddet ciddi birproblem olarak ele alınmaya başlanmıştır.Zonguldak süper amatör liginde oynanan müsabakalarda sporcuların çok agresif davranışlarsergiledikleri görülmektedir. Maçlar sert geçmekte ve buna bağlı olarak hakemler tarafından çokkırmızı kart gösterilmektedir. Bu çalışmada, amatör küme futbolcularını saldırganlığa iten psiko-sosyal nedenler araştırılmıştır.Araştırmanın amacı: Amatör küme futbolcularını saldırgan davranışlara yönlendiren unsurlarıntespit edilerek, bu davranışların yöresel olup olmadığını, yaş, eğitim, sporcu ailelerinin sosyal veekonomik yapılarının saldırganlığa etkisi, taraftar, çalıştırıcı, yönetici, rakip takım ve kendi takımarkadaşlarının tutumlarının saldırganlığı etkileme boyutlarını incelemektir.Araştırmaya 11 Zonguldak süper amatör futbol takımının 213 futbolcusu katılmıştır. Ölçme aracıolarak ilk 15 sorusu demografik bilgi içeren toplam 44 soruluk Likert ölçekli anket kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin SPSS programı ile analizleri yapılmıştır. Tüm anket sorularınınfrekans dağılımları incelenmiştir. Varyans analizleri yapılmış, değişkenler arasındaki ilişkilerin vegruplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığının tespiti One Way Anova ve LSD- scheffy testleriile yapılmıştırAraştırmada elde edilen verilere uygulanan analizler sonucunda; antrenörlerin agresif tutumlarınınfutbolcuları olumsuz yönde etkileyerek saldırganlaştırabildiği, fiziksel koşulların futbolcularısaldırganlaştırdığı, elit futbolcu olmak isteyenlerin diğer guruplara nazaran daha agresif oldukları,maç başına prim uygulamasının saldırganlığı çok fazla etkilemediği, yöneticiler futbol takımlarınınsert oynamalarında ve futbolcularının motive olmalarında diğer değişkenlere göre daha az etkendurumunda oldukları, futbolcuların taraftarların olumlu olarak desteklerinden çok fazlaetkilenmedikleri araştırmacı tarafından düşünülmektedir. Herhangi bir mesleği olan sporcularınişsiz ve öğrenci futbolculara göre daha saldırgan tavırlar sergiledikleri, ligdeki puan durumunun,şampiyonluk maçı ya da küme düşme maçı saldırgan davranışlara etkilemekte olduğugörülmektedir.Sonuç olarak; Zonguldak amatör ligi futbol unsurlarının tümüne öncelikle seminer, toplantı vebenzeri şekillerle eğitim verilerek fair play ruhu geliştirilmelidir. Özellikle antrenörlerin gerek özelhayatta gerekse antrenman ve maçlardaki tutumları saldırgan davranış sergileyen futbolculara karşıörnek olacağından agresif davranışa taviz vermeyen bir yapıda olmaları gerekmektedir. Futbolkalitesi ile birlikte saldırgan davranışların önlenmesinde fiziksel koşulların iyileştirilmesinin etkenolacağı düşünülmektedir.Bu çalışmada elde edilen bulgular, araştırmanın amacı doğrultusunda; literatürdeki bilgiler ve dahaönce yapılan çalışmalar çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle of the Thesis: PSYCHOLOG CAL AND SOC AL REASONS THAT MAKE THE AMATEURPLAYERS OF SHOW AGRESS VE BEHAV OURS (ZONGULDAK SUPERAMATEUR LEAGUE SAMPLE)Author: Ahmet Karayılmaz Supervisor: Ass. Prof. Metin YAMANDate: 30.01.2006 Nu. of pages: 11 (pre text)+134 (main body)+ 7 (appendies)Department: Physical Education and Sport Subfield: Teacher Of Physical Education and SportFootball has developed rapidly since its birth, turned into a sector and become the most popular sport inthe world with its audience as well as the players. Increasing number of the violence events at sportgames, especially at football, has revealed the necessity of investigating the agression in sport andagression of football is being discussed as a serious problem nowadays.It is well known in Zonguldak that players have very agressive behaviours in the football games, whichare played in Super Amateur League. People watch very tough games and the number of red cards shownby the referees are pretty much. Psychological and social reasons which make the players of amateurleague very agressive have been searched in this study.The aim of this study is to determine the factors that make the players of amateur league have veryagressive behaviours and to analyse the relationship between these behaviours and the hometown, age,education, social and economical standards of the players. Moreover, it also aims at investigating theefect of the attitudes of auidence, trainer, administrator, teammates and the other players to the agressionin the field.213 players from 11 teams of Zonguldak Super Amateur League have participated in the study. Aquestionnaire, which consists of 44 questions (the first 15 of them are asked to get demographicinformation) and which was prepared according to the Likert Scale, has been used.The SPSS package programme has been used to analyse the data, which has been obtained from theresearch. Frequency dispersions of the questions in the questionnaire have been examined. Varianceanalysis have been done and the determination of the relationship between variables and groups havebeen done by the help of One Way Anova Test and LSD -Scheffy Test.After the analysis came out from the data that has been taken from the study it is thought by theresearcher that the agressive attitudes of the trainers may affect the players negatively; physicalconditions may result in offensive behaviours; players who aim to be elite player in the future displaymore offensive behaviours than the other groups; bonus that is given for the victory doesn?t play a greatrole in the players? violence; administrators have less importance in the motivation and agression of theirteam than the other variables. It is seen that players who have any other job show greater agression thanthe ones that are unemployed and student; the league position of the team, the championship match ordrop out match affect the agression of the players.In conclusion, sense of fair play should be developed by the help of seminars, conferences and educationto all of the elements of the amateur league in Zonguldak. Especially trainers should be very carefull inboth professional and special life in order to be a good model to the players who may display agressivebehaviours and they shouldn?t ignore these kind of behaviours of their players. Improving the physicalconditions is thought to increase the football quality and prevent the agressive behaviours.Findings of this study have been discussed in view of the aim of the researcher and around the literatureinformation and the previous studies on this subject.