1990 yılından sonra yaşanan ekonomik krizlerin küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 187580
  2. Yazar: ZUHAL KINAYTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik KrizEkonomik Kriz ve KOBİKrizin Etkileri, Economic Crisis, Economic Crisis and The SMEsEffects of The Economic Crisis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
viÖZETBu tezin amacı; 1990 yılından sonra meydana gelen ekonomik krizlerinKüçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) üzerindeki etkilerini incelemektir.Ekonomik kriz, ekonomide aniden ve beklenmedik biçimde ortaya çıkanolayların ekonomiyi olumsuz olarak etkilemesidir. 1980'li yıllar süresince hızlananküreselleşme hareketleri ekonomik kriz kavramını önemli bir konu haline getirmiştir.Finansal serbestleşmenin gerçekleştiği bir ortamda Türkiye 1994-2001 yıllarındafinansal krizlerle karşılaşmıştır. Bu krizlerin özellikleri, kriz öncesinde yüksekmiktarda kısa süreli sermaye hareketlerinin olması ve krizin yaşandığı zamanda busermayenin ülke dışına kaçması ile ekonominin küçülmesidir. Yüksek enflasyon, cariişlemler açığı, dış ticaret açığı, yüksek faiz hadleri, kamu açığının borçlanma ilefinanse edilmesi krizlerin çıkmasına zemin hazırlanmıştır.Yaşanan krizler Türkiye'de imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin %99,5'ini oluşturan KOBİ'lerin; teknoloji seviyesindeki düşüklük, ihracat yapmaimkânlarının olmayışı, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) danışmanlıkhizmetlerinden yararlanamaması sonucu oluşan bilgi yetersizliği, finansmanzorlukları gibi nedenlerden dolayı olumsuz olarak etkilenmelerine yol açmıştır.Birbirini izleyen krizler gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri üzerinde kalıcı etkilerbırakmıştır. KOBİ'ler üretim düzeylerinde düşme, tüketimde azalma, kapasitekullanım oranının düşmesi, yatırımlarda azalma, işsizlikte artma şeklinde krizlerdenetkilenmişlerdir. KOBİ'ler açısından en olumsuz durum ise, işletmelerin çalışmahayatlarına devam edemeyerek kapanmaları olmuştur. Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ'lerin krizlerden olumsuz olarak etkilenmelerini en azaindirmek için bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. KOBİ'lerin en önemlisorunlarından birisi olan finansman sorununun aşılmasını sağlamak için düşük faizliuzun vadeli krediler sağlamak, Eximbank kaynaklarını artırmak, ihracatçıyıenflasyona karşı koruyacak döviz kuru politikası belirlemek, kaliteli üretimimkânlarının sağlanabilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
viiABSTRACTThe aim of this thesis is to study the effects of the crisis which emerge after1990 on the small and medium sized enterprises (SMEs)Economic crisis is the adverse effect of the events which emerge in a sharpand unexpected manner within the economy. Globalization movements which gainedacceleration during the 1980s have led the concept of economic crisis to become animportant issue. In a period during which the financial liberalization came true,Turkey was faced with the financial crisis between the years 1994 and 2001. Thecharacteristics of these crises were as follows; the short-term capital movementswhich were present at high amounts before the crisis, and the economic shrinkagewhich was suffered as a result of the outflow this great capital. A higher inflationrate, current transaction deficit, foreign trade deficit, higher interest rates, and thefinancing of the public debts through the borrowings lay the groundwork for thecrises to break out.The fact that the SMEs, which makes up the 99,5 % of the enterprisesestablished in Turkey, possess low-level technology, lack the opportunity forexporting trade, suffer insufficiency of knowledge and financing difficulties whichemerge as a result of their not benefiting from the Research and Developmentcounseling services have led the SMEs to be adversely affected by the crisis.Successive crisis have had permanent effects on the economy of thedeveloping countries. The decline in the production, the decrease in the consumption,the fall in the capacity using rate, the decline in the investment as well as the increasein the unemployment were the ways in which the SMEs were affected from thesecrises. The most unfavorable result of the crisis for the SMEs was, however, theirinability to go on their business, which resulted in the closing of many of them. In aneffort to minimize the adverse effects of the crisis on the SMEs, some measuresshould be taken. Offering low interest rate long-term loans, increasing Eximbanksources, setting an exchange-rate policy which is capable of protecting the exportersfrom the inflation, as well as providing production opportunities of higher qualityviiiare the essential issues to be dealt with in order to overcome the financing problem,which is indeed one of the most important problems of the SMEs.