Bilişim suçları ile mücadele
Fighting against cyber crimes
  1. Tez No: 187579
  2. Yazar: İSMAİL TULUM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, İnternet, Bilgisayar Suçları, Bilişim Suçları, Siber Terör, Computer, Internet, Computer Crimes, Cyber Crimes, CyberTerror
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
iiÖZETBİLİŞİM SUÇLARI İLE MÜCADELEİSMAİL TULUMSüleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 116sayfa, Şubat 2006Danışman: Doç. Dr. Faruk TURHANBilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, tarihteki diğer değişimdönemlerinden çok daha ileri ve geniş kapsamlı sonuçlar yaratılmasına zeminhazırlamıştır. Özellikle internetin yaygın olarak kullanılmaya başlanması eğitimdensağlığa, ticaretten sanayie, kamu sektöründen özel sektöre varıncaya kadar, iş vesosyal hayatımızda ve bireysel ilişkilerimizde köklü değişikliklere neden olmuştur.Yeni teknolojilerin kullanılması toplumlara büyük yararlar sağladığı gibi,beraberinde birtakım problemler de getirmiştir. Suç işlemek kolaylaşmış, modernbilgi toplumunun istenmeyen bir ürünü olarak bilişim suçları ortaya çıkmıştır.Bilgisayar korsanları; şirketlerin, bankaların, kamu kurumlarının sitelerine girerekbüyük zararlar verebilmekte, bilgisayar ortamındaki bilgileri bozabilmekte ya daçalabilmektedirler. İnsanların özel yaşamları, kurumların özel bilgi ve stratejilerikolaylıkla ihlal edilebilmektedir.Öte yandan bilişim teknolojilerinin bir sonucu olarak yeni tür bir terör çeşidiortaya çıkmıştır. Dünya, ülkeleri tehdit edebilen, halkı dehşete sürükleyebilen,devletin bilgi bankalarına müdahale edebilen siber terörizmle tanışmıştır. ABD'yeyönelik 11 Eylül 2001 terörist saldırılarının planlanmasından uygulanmasına kadargeçen süreçte, bilişim teknolojisinin büyük bir ustalıkla kullanıldığı ortayaçıkmaktadır.Yakın bir zamana kadar daha çok bireysel ve kurumsal sorunlara yol açanbilişim suçları, artık suç organizasyonları tarafından kamu ve ülke güvenliğini tehditedebilecek boyutlara ulaşmıştır.Mevcut hukuk kuralları modern teknolojinin yarattığı olumsuzluklarıgidermede yetersiz kalmaktadır. Ahlaki değerleri, insanlığı ve ülkeleri tehdit edenbilişim suçları tüm ülkelerin ortak problemi haline gelmiştir. Bu denli karmaşık veçok yönlü yapıyla etkili mücadele için her fırsatta uluslar arası işbirliği imkanlarıdüşünülmelidir.Bilişim suçları ile mücadelede, milli menfaatlerimiz ve ulusal güvenliğimiziçin geleceğin teknolojilerine de cevap verilebilecek esnek çözümler üretilmeli, yasaltedbirlerin yanısıra, her kurum ve kuruluş kendi içerisinde özel tedbirler geliştirmelive güvenlik kuralları asla ihmal edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTFIGHTING AGAINST CYBER CRIMESİSMAİL TULUMSüleyman Demirel University, Department of Public ManagementM.S. D., 116 pages, February 2006Supervising Professor: Assoc. Prof. Dr. Faruk TURHANDevelopments on computer and communication technologies has preparedbasis for creation of more advanced and wide ranging results compared with otherevolution periods of history. Especially start of widespread usage of internet hascaused radical evolutions on our business and social life as well as personal relationsfrom education to health, from trading to industry and from public sector to privatesector.Although usage of new technologies has maintained great benefits, it alsobrought some problems together with it. Committing crimes become easier and cybercrimes existed as an unwanted product of modern information society. Computerhackers could hack the sites of companies, banks and governmental departments, andcause great damages, disrupt or steal the information within electronic environment.Private lives of persons, special information and strategies of departments can beviolated easily.On the other hand, a new kind terror existed as a result of informaticstechnologies. World has met with the cyber terrorism, which can treat states, terrifythe public and interfere to the data banks of the state. It is revealed that informaticstechnology is used with great mastership during the period from planning toimplementation of September 11th, 2001 dated terrorist attacks against USA.Cyber crimes, which have caused mostly personal and institutional problemsuntil recent periods, now reached to the levels, which can treat the security of publicand state by criminal organizations.Current legal rules are insufficient for correction of the negativities, caused bymodern technology. Informatics crimes, which is treating ethical values, humanityand states, have become common problem of all states. In order to fight effectivelywith this kind complicated and multidirectional structure, international cooperationpossibilities should be considered whenever possible.During fighting against cyber crimes, flexible solutions, which can respond tothe future?s technologies for our national interests and security, should be produced,and special measures should be developed within each entity and department besideslegal measures, and security rules should never been violated.