XIX. yüzyıl sonlarında İnegöl (C-233 numaralı H.1313/M.1892 yılına ait Şer'iyye sicili kayıtlarına göre)
İnegöl at the last part of the XIXth century (according to the religious court records number C-233 which dates H.1313/A.D.1892)
  1. Tez No: 187582
  2. Yazar: YAKUP YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT SARICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Hayat, Şer`iye Mahkemeleri, Şer`iye Sicili, İnegöl, İslam Tarihi, Religious life, Religious court, Religous Court Records, İnegöl, İslamic History
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ivXIX.YÜZYIL SONLARINDA İNEGÖL(C-233 NUMARALI H.1313/M.1892 YILINA AİT ŞER`İYE SİCİLİKAYITLARINA GÖRE)Yakup YAKUTSüleyman Demirel Üniversitesi, İslâm Tarihi ve Sanatları Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi, Şubat 2006Danışman: Prof. Dr. Murat SARICIKBu tezin amacı, M.1892 yılına ait Şer`iye mahkemesi kayıtlarından yolaçıkarak Bursa ili İnegöl ilçesi halkının XIX. yüzyıl sonlarındaki sosyal, ekonomik vedûnû yaşamını incelemektir. Tezimizi Milli Kütüphane'de bulunan, İnegöl ilçesine aitC-233 numaralı deftere dayandırdık. Bununla birlikte İnegöl'ün tarihi konusundayerel ve genel tarih kaynaklarından da yararlandık.Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, şer`iye sicilleri hakkındabilgi verilerek, genel ve yerel tarih açısından önemi işlenmektedir. Bunun yanında,Osmanlı adlû teşkilatı ve Şer`iye mahkemelerinin işleyişi hakkında bilgiverilmektedir.İkinci bölümde ise İnegöl'ün tarihi ve doğal yapısı konusuna değinilmektedir.Ayrıca bu bölümde Fatih'in sadrazamlarından İshak Paşa'ya ve İnegöl'de yaptırdığıkülliyesine yer verilmektedir.Üçüncü bölümde, XIX. yüzyıl sonlarında ilçedeki sosyal, kültürel ve dinihayata değinilmekte, müslüman ve gayr-i müslim ilişkileri incelenmektedir.Son bölümde ise, yine defterdeki belgelerden yola çıkılarak, İnegöl'ün1890'lı yıllardaki ekonomisi incelenmiştir. Aynı bölüm içerisinde ilçedeki idarisisteme değinilerek, defterde geçen mülki erkan hakkında bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
vİNEGÖL AT THE LAST PART OF THE XIXTH CENTURY(ACCORDİNG TO THE RELİGİOUS COURT RECORDS NUMBER C-233 WHİCH DATES H.1313/ A.D.1892)Yakup YAKUTSüleyman Demirel University, Department of İslamic History and Arts M.A.ThesisFebruary 2006Superviser: Prof .Dr. Murat SARICIKThe aim of this thesis is to examine the social , economical and religous lifein İnegöl district of Bursa city in the last part of the XIX. century with the helpof Religious Court Records which dates from 1892. The Religious CourtRegister number C-233 is found in the National Library of Turkey. In additionto this register, the local sources and general history books concerning with thehistory of İnegöl were also consulted.The thesis consist of four chapters. In the first chapter, some information isgiven on The Religious Court Register examined and its importance in terms ofgeneral and local history studies. In addition to this ,the Otoman process ofjustice system and of religious courts are also examined.The second chapter deals with historical and natural characteristics ofİnegöl. Beside this, it also deals with İshak Pasha who constructed the complexof religious buildings in İnegöl and who was a vezir of II. Mehmet.In the third chapter, the social, cultural, religious lives in the town and therelationships between Muslims and non-Muslims at the end of XIXth century areexamined in detail.In the last chapter, the economic situation of İnegöl in the 1890s isinvestigated using the court records in the registers. In the same chapter, someinformation is also given about state officials as well as goverment system in thetown.