Organize sanayi bölgelerinin bürokratik sorunları ve yasal düzenlemeler: Bir model önerisi
Bureaucratic problems of organized industrial estates and legal arrangements: A model proposal
- Tez No: 187583
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanayi, Organize Sanayi Bölgesi, Bürokrasi, Belde, Hukuki Düzenlemeler, Industry, Organized Industrial Estate (OIE), Bureaucracy, Territory, Legal Arrangements (Regulations)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
ÖZETORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN BÜROKRATİK SORUNLARI VEYASAL DÜZENLEMELER: BİR MODEL ÖNERİSİM. Turan ÇUHADARSüleyman Demirel Üniversitesi İşletme Bölümü Doktora Tezi, 577 sayfa, Ağustos 2003Danışman: Doç. Dr. Hasan İbicioğluOSB'lerde yönetim ve organizasyon sorunlarının önemli bir alt bölümünüoluşturan bürokratik engeller ve bürokratik engellerin kaynağını oluşturan yasaldüzenlemeler bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışma ile yasaldüzenlemelerden kaynaklanan bürokratik sorunların tespiti ve çözüm önerilerigeliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın temel çıkış noktası Organize Sanayi Bölgeyönetimlerinin karşılaştığı bürokratik sorunlar ve yasal düzenlemeler ile onlarınperformansı arasında bir ilişkinin var olup olmadığı ana sorusuna cevap aramaktır.Bu konuyu tahlil edebilmek için OSB konusunun yasal düzenlemeler dâhilbürokrasiyi ilgilendiren tüm hususların anlaşılması ve açıklanması gerekmektedir.Çalışmanın amacına ulaşması için öncelikle kavramsal çerçeve çizilmiştir.Bürokrasi ve OSB konusunda mevcut literatür taranmış, her iki kavram ana hatlarıylairdelenmiştir. Bu kavramsal çerçeve doğrultusunda araştırma soruları ve hipotezlergeliştirilmiştir. Hipotezleri test etmek için gerekli veri sağlamak için araştırmaenstrümanı olarak anket geliştirilmiş, veri toplandıktan sonrada hipotezler testedilmiştir. Yapılan bu çalışmalar ışığında elde edilen bulgular aşağıdaki gibidir;İlk olarak, OSB'lere ilişkin yasal düzenlemelerde birçok sorun bulunduğutesbit edilmiştir. Her şeyden önce mevcut yasa yetersiz, başka yasal düzenlemelerleçelişmekte, bürokrasiye neden olmaktadır.İkinci olarak OSB'nin örgütsel, yapısal, işlemsel ve çevresel sorunlarınailişkin bulgular tespit edilmiştir. Diğer taraftan OSB'lerin etkinliğini etkileyenbürokratik sorunlar da bu araştırma ile tespit edilmiştir.Sonuç olarak OSB'ye ait yasal düzenlemelerin yeniden ele alınması, hembelirlenen bulgular doğrultusunda, hem dünyadaki gelişmeler doğrultusunda gereğitavsiye edilmektedir. Hem de OSB'nin etkinliğini artırıcı şekilde yenidenyasallaşması önerilmiştir. Mevzuatın bu haliyle devam etmesi durumunda OSB'denbeklenen yararın elde edilmesi zor görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBUREAUCRATIC PROBLEMS OF ORGANIZED INDUSTRIAL ESTATESAND LEGAL ARRANGEMENTS: A MODEL PROPOSALM. Turan ÇUHADARSüleyman Demirel University, Business Department PhD Thesis, 577 pages, August2003Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan İbicioğluThe focal point of this study is the organized industrial estates? (OIE)bureaucratic problems that is an important subsection of management andorganization, and legal arrangements that causes those bureaucratic problems. Thisstudy aims to identify bureaucratic problems stemming from legal arrangements andto develop some suggestions. The main starting point was to seek an answer whetherthere is a relationship between the performance of OIE and bureaucratic problemsoriginated from legal arrangements. In order to analyze this issue, it was necessarynot only to comprehend all related subjects in the areas of OIE, legal arrangements,but also define them.First of all a conceptual framework has been drawn to achieve the aim. Thethe extant literature pertinent to both bureaucracy and OIE has been reviewed. Basedon the conceptual framework and the literature review, research questions andhypotheses were constructed. A research instrument, self administratedquestionnaire, was built to collect data for testing hypotheses. The findings of studyare briefly presented below.It is found that there are several problems with legal arrangement concerningOIE. It could be noted that the extant OIE Law is insufficient and inconsistent withother Laws, consequently increasing bureaucracy.Second finding is about OIE management?s problems in the areas oforganization, structural, process related and environmental. On the other hand thestudy has also identified bureaucratic problems that affect the OIE? efficiency.All in all it is strongly recommended that legal arrangements have to berestructured considering the findings of this study as well as advances in the world. Itis also suggested that legal regulations should help OIEs to increase their efficiency.It is extremely difficult to attain the desired benefit of OIEs, if the current legalregulations stay in force without major changes.