Fevzi (17. yy) Divanı Tenkidli metin-inceleme
The Divan of Fevzi a critical text-a study
- Tez No: 187584
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17. yy Klâsik Türk Şiiri, Fevzû, Dûvân, Tenkidli metin, İnceleme, Classical Turkish Poetry in the 17th century, Fevzi, Divan, Critical text, Study
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
iiiÖZETFEVZÃ (17.yy) DÃVÂNI TENKİDLİ METİN-İNCELEMEFazilet ÇÖPLÜOĞLUSüleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı BölümüYüksek Lisans Tezi, 179 sayfa, Ocak 2006Danışman: Doç. Dr. Ahmet ARIBu tezin amacı, 17. yüzyıl Klâsik Türk şiiri dönemine ait eserlerimizden biri olanFevzû Dûvânı'nın mukayeseli bir metotla yapılan tenkidli metnini ilim âlemine, bilhassa EskiTürk Edebiyatı sahası uzmanlarının istifadesine sunmaktır.Bu çalışma için ilk olarak eserin değişik kütüphanelerde bulunan nüshaları tespitedilmiş, bu nüshalara ait mikrofilmler elde edilmiş ve nüshaların her biri transkripli olarakgünümüz alfabesine aktarılmıştır. Son olarak nüshaların tamamı mukayeseli bir metotlaincelenerek sağlam bir tenkidli metin ortaya konulmaya çalışılmıştır.Tez çalışmamızda tenkidli metnin yanında şairin hayatı ve edebû kişiliği ele alınmışve elde edilen dûvân metni üzerinde çeşitli yönlerden bir inceleme de yapılmıştır. BöyleceFevzû'nin ve eserinin Klâsik Türk Edebiyatı'ndaki yeri ve önemi belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTHE DIVAN OF FEVZI A CRITICAL TEXT- A STUDYFazilet COPLUOGLUSuleyman Demirel University, Department of Turkish Languageand LiteratureMaster Thesis, 179 pages, January 2006Advisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ARIThe aim of this master thesis is to make available thecritical text of the Divan of Fevzi, which is performed in acomparative method and is one of the works belonging to theClassical Turkish Poetry of the seventeenth century, for theuse of the experts, especially for those who are involved inClassical Turkish Literature.In an effort to carry out this study, originalmanuscripts of this work, which are kept in various libraries,were first located; their microfilms were obtained and thenevery each one of these manuscripts were transcribed in ourmodern language. Finally, all of the transcriptions havingbeen examined through a comparative method, a sound criticaltext was prepared.Besides the preparation of a critical text, both thebiography and the literary personality of the poet werediscussed, and an additional study on the text of the divanwas done in several respects. Thus, the importance of bothFevzi and his work within the Classical Turkish Poetry wasemphasized.