Anayasa hukuku açısından özelleştirme sorunu
Privatization issue regarding constitutional law
- Tez No: 187637
 - Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL AKKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Hukuk, Kamu Yönetimi, Economics, Law, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Anayasa Hukuku, Hukuk Devleti, SosyalDevlet, Neo-liberalizm, Privatization, Constitutional Law, State of Law, Social State, Neo-liberalism
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 235
Özet
iiÖZET1980'li yılların başından itibaren, küreselleşme olarak adlandırılan ve ülkeleriyönetsel, ekonomik ve hukuksal boyutları ile derinden etkileyen bir değişim süreciyaşanmaktadır. Bu değişim, serbest piyasa ekonomisine geçişi hedefleyen ekonomipolitikaları ile başlamış olsa da, gerçekte ulus devlete ait tüm güçlerin sınırlandırılmasıamaçlanmaktadır.Neo-liberal ekonomik yaklaşımın uluslararası kuruluşlar kanalı ile yaşamageçirdiği ve devletin ürettiği mal ve hizmetlerin piyasalaştırılmasını sağlamaya yönelik ilkadım, özelleştirme yoluyla devletin tüm üretim araçlarının satılarak piyasaya sunulmasıolmuştur. Topluma çeşitli ekonomik ve sosyal gerekçeler gösterilerek gerçekleştirilenözelleştirmelerin sonuçları, bu gerekçelerin haklı olmadığını göstermektedir.Anayasanın en önemli ilkelerinden biri olan sosyal devletten vazgeçiş yineanayasanın ve hukuki liberalizmin dayanak noktası olarak sunulan hukuk devleti ilkesininçiğnenmesi pahasına gerçekleştirilmektedir.Bu çalışmada, özelleştirmeler ile Türkiye'de Anayasal ilkelerin ihlal edildiği veböylece ekonomik liberalizme geçişin, liberalizmin hukuk düzeni olan hukuki liberalizm ileçatıştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTPRIVATIZATION ISSUE REGARDING CONSTITUTIONAL LAWFrom the beginning of the 1980?s a transformation process is being experiencedwhich deeply effects countries on administrative, economic and juridical dimensions.Although this transformation has begun with economic policies targeting transition to freemarket economics, in fact it intended to restrain all forces belonging to the nation state.The first step that neo-liberal economic approach has put into life viainternational organizations and which also oriented to sustain the marketization of thegoods and services the state produces, has been presentation of all the means of productionof the state to the market via privatization. Consequences of privatizations which havebeen introduced to public by economic and social justifications proved that thesejustifications did not come out right.To abandon with the social state which is one of the basic principles of theconstitution, has been accomplished by violation of state of law which is also one of theprinciples of constitution and juridical liberalism.In this study, it has been found out that in Turkey, constitutional principles havebeen infringed by the privatizations and in this way transformation to economic liberalisminterferes with juridical liberalism which is the juridical order of liberalism.