Okul müdürlerinin liderlik stillerinin örgütsel sağlık üzerindeki etkisi (Ankara ili örneği)
Effect of school directors leadership styles on organizational health (case of Ankara)
- Tez No: 187651
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimci liderlik, Dönüşümcü liderlik, Örgüt sağlığı, Okul sağlığı, Transcactional leadersihp, Transformational leadership, Organizational Health, Scholl Health
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İLköğretim okulu müdürlerinin liderlik stilleriyle okulların sağlığı konularıetkili okul kavramı ile gündeme gelmiştir. Bu çalışmada resmi ilköğretim okullarındagörev yapan öğretmenlerin algılarına göre müdürlerinin dönüşümcü ve etkileşimciliderlik stilleri açısından okullarının sağlığını nasıl buldukları araştırılmıştır.Liderlik tiplerini belirlemek için Bass ve Avolio tarafından geliştirilen ÇokFaktörlü Liderlik Ölçeği (MLQ) ile Hoy, Tarter ve Kottkamp tarafından geliştirilenÖrgütsel Sağlık Ölçeği (OHI) kullanılmıştır.Araştırmada örgüt sağlığının altı boyutu ile dönüşümcü ve etkileşimciliderliğin üçer boyutları arasındaki ilişki test edilmiştir. Araştırmada elde edilenveriler üzerinde çoklu regrasyon analizi ve t testi uygulanmıştır. Okul müdürlerininliderlik stilleri bağımsız değişken, örgüt sağlığı da bağımlı değişken olarakkullanılmıştır.Araştırma evreni Ankara ili merkez ilçelerinde görev yapan ilköğretim okuluöğretmenleri olup; örneklemi ise random tekniği ile seçilen Ankara ili merkezilçelerindeki okullarda görevli öğretmenler oluşturmuştur.Araştırma bulguları sonucunda; dönüşümcü liderliğin idealleştirilmiş etki,entelektüel uyarım ve bireysel destek boyutlarının örgüt sağlığının akademik önem,kurumsal bütünlük, müdürün etkisi, kaynak desteği, öğretmen bağlılığı ve meslekiliderlik boyutlarıyla pozitif bir ilişkinin ortaya çıktığı belirlenmiştir. Özellikleidealleştirilmiş etki boyutunun dönüşümcü liderliğe ait diğer iki değişkenden dahaetkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Leadership styles of primary school directors and health of schools matterscame up with the concept of effective school. In this study; official primary schoolteachers? opinion of their school?s health, according to their perception of directors?transformational and interactional leadership style were researched.In order to find out leadership styles; Multifactor Leadership Questionnaire(MLQ) elaborated by Bass and Avolio, and Organizational Health Inventory (OHI)elaborated by Hoy, Tarter and Kottkamp were used.In the study, six dimensions of organizational health and three dimensions oftransformational and interactional leadership were tested. Multiple regressionanalysis and t-test were applied on the derived data in scope of the research. In thestudy, leadership styles of school directors used as independent variable andorganizational leadership used as dependent variable.Research universe consists of primary school teachers of Ankara province?scentral counties and sample consists of randomly selected primary school teachers ofAnkara province?s central counties.According to research results; idealized effect, intellectual stimulation andindividual support dimension of transformational leadership has positive correlationwith academic importance, organizational integrity, director?s effect, resourcesupport, teacher devotion and professional leadership dimensions of organizationalhealth. Especially it is determined that dimension of idealized effect is moreeffective than other two dimensions of transformational leadership.