Türk sosyal güvenlik sisteminde reform ihtiyacı ve bireysel emeklilik sistemi
- Tez No: 187709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: sigorta, sosyal güvenlik, emeklilik, bireysel emeklilik, özel emeklilik, Insurance, the social security, the retirement, the individualretirement, the special retirement systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada sosyal güvenlik sistemi, sosyal sigortaların tarihi gelişimi ilesosyal sigorta kurumları incelenmiştir. Daha sonra sosyal sigortaların yetersiz olduğuanlatılmış ve sosyal sigortalarda reformun gerekliliği üzerinde durulmuştur.Çalışmada insanların, çalışma yaşamının sonunda, en azından sürdürülebilirbir hayat düzeyi sağlaması ve ekonomiye kaynak sağlama amaçları güden ve mevcutsistemimizin tamamlayıcısı niteliğinde olan bireysel emeklilik sisteminin gerekliliğiüzerinde durulmuştur. Bu emeklilik sisteminin kuruluşu, işleyişi, denetimi vesistemden çıkış hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde sosyal güvenlik sisteminin tarihsel gelişimi ile birliktesigorta kavramı ve sigorta türleri incelenmiş, kamusal sigorta ile özel sigortanınkıyaslaması yapılmıştır.kinci bölümde sosyal güvenlik sisteminin kamusal yapısı ve devlet ile olanilişkisine değinilmiştir. Sosyal güvenliğin nasıl finanse edildiği hakkında bilgiaktarılmış ve diğer sigorta kurumları başka bir ifadeyle tamamlayıcı sigorta kollarıincelenmiştir.Üçüncü bölümde Türk sosyal güvenlik sisteminde reformun gerekliliği veözel emekliliğin Türkiye için uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur.Son bölümde ise özel emeklilik sistemi, dünyada özel emeklilikuygulamaları ve Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemi incelenmiştir. Bu incelemedebireysel emeklilik sisteminin işleyişi, vergilendirilmesi, bireysel emeklilik sistemindençıkış ve bireysel emekliliğin denetimi hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak dabireysel emeklilik sistemi ile birikimli hayat sigortaları karşılaştırılmıştır.Sonuç bölümünde bireysel emeklilik sistemi değerlendirilmiş ve bireyselemeklilik sistemine katılımı artırabilmek için yapılabilecek uygulamalar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the system of the Social Security, the historical progress of thesocial insurance and lastly the institution of social have been examined.At the end of work time, the neccesity of the individual retirement is the centertopic, which is the importtant factor in the existing system for providins, at least,normal level life and the source for economy.In the first chapter, the historical progress of the Social Security system and theconcept of the social insurance, the kinds of insurance have been scanned, in additionto this, the public and the private insurance has been compared with each other.In the second chapter, the public structure of the social insurance and its relationship with the state have been mentioned. The information is presented about how tofinance the social security, other insurance institutions, namely, the complementoryinsurance branches has been anaylised.In the third chapter, the necessity of the reform in Turkish social security systemhas been argued and the application of the special retirement for Turkey is the therecenter. The necessity of the special retirement has been told.In the last chapter, the individual retirement system which ıs one of the specialretirement systems has been argued. In this examination; the function, taxing of theindividual retirement system; the exit to the .R.S.; and the inspeetion fo the individualhave been chearly presented. Finally life assurance and the individual retirementsystem are compared.In the conclusion chapter, the I.R.S. has been evaluated and some steps whichmay increase the participation of the I.R.S. have been mentioned.The