Inquiry into the therapeutic potential of shared spaces in childrens hospitals
Çocuk hastanelerindeki ortak mekanların iyileştirici potansiyelinin derinlemesine incelenmesi
- Tez No: 187718
- Danışmanlar: DR. MAYA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Hastanesi, Ortak Mekanlar, Tasarım Kriterleri, İyileştirme, Aile Odaklı İlgi, Children?s Hospital, Shared Spaces, Design Criteria, Healing, FamilyCentered-Care
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocuk hastanelerindeki ortak mekanların tedaviye ilişkinpotansiyelinin, iyileştirme ve aile odaklı ilgi konseptlerine dayalı analiziniyapmaktır. Çocuklar için oluşturulan sağlık merkezi ortamlarında, beklemeaktivitesi asabiyet ve kaygı yaratır. Bekleme, özel mekanların yanısıra, beklemeodaları, lobiler, oyun alanları ve sirkülasyon alanları gibi ortak mekanlar olarakadlandırabilen hastanenin çeşitli mekanlarında oluşabilir. Bu tez, ortakmekanlardaki bekleme aktivitesinin, mekan artikülasyonu ve yerleşimi bazalınarak, pozitif, verimli, ve değerli bir deneyime dönüşebilecek potansiyeliolduğunu tartışır. Literatürden oluşturulan kriterlerin ışığında, SSK ÇocukHastanesinde bu kriterlerin etkisini ve gecerliliğini test etmek ve dolayısıylamekanı değenlendirmek için bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, ortakmekanların, çocuk ve ailelerinin, stresi azaltmak, umut kazandırmak, ve negatifolan hastane deneyiminin verimli bir deneyim haline getirerek iyileştirmekonseptine olumlu katkısı olup olmadığı konusunu araştırmıştır. Mekan analizi,gözlemler, ve söyleşilere dayanarak SSK Çocuk Hastanesindeki ortak mekanlarındaha verimli kullanılması için öneri programı sunulmuştur. Ayrıca, bu çalışma,elde edilen kriterlerin, varolan cocuk sağlığı mekanlarını ve genel anlamdatasarımı geliştiren birer tasarım prensibi olmaları konusundaki kapasiteleriüzerinde tartışmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the therapeutic potential of shared spaces inChildren?s Hospitals based on the concepts of Healing and Family Centered-Care.In children healthcare environments, the activity of waiting creates frustration andanxiety. Beside the specialized areas, waiting actually take place at various spacesin the hospital, which can be named as shared spaces; waiting rooms, lobbies,reception areas, play areas, and circulation areas. This thesis argues that theactivity of waiting in shared spaces can be turned into a positive, productive andworthwhile experience through design, especially concerning the articulation ofspaces and space arrangement for patients and their families. In the light ofobtained criteria from literature, a case study is conducted in SSK Children?sHospital to employ these criteria to test their efficacy and evaluation of givenspace accordingly. Thus, the aim is to determine whether the shared spaces have apotential of positive contribution to the concept of healing by reducing stress,restoring hope and turning the negative condition of hospitalization and hospitalvisits into a positive and productive experience for patients and their families.According to the space analysis, observations, and interviews, a program forimprovements is proposed to promote better use of shared spaces in SSKChildren?s Hospital. Moreover, the derived criteria are discussed as to theircapacity to act as design guidelines for improving existing settings and design ingeneral.