Replenishment decisions under quantity discounts and expiry dates
Süreli miktar iskontoları ile ikmal kararları
  1. Tez No: 187796
  2. Yazar: ERİM ERGENE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Kuram¬ Miktar Iskontosu, Süreli Miktar Iskon, tosu, Inventory Theory, Quantity Discounts, Discount Expiry Date
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
·Süreli Miktar Iskontolar¬ile Ikmal Kararlar¬Erim ErgeneYüksek Lisans TeziTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Emre BerkA¼ustos 2006gBu çal¬ mada, süreli miktar iskontosu uygulanan tek müşterili ve tek tedarikçilişs sbir sistem incelenmektedir. Müşteri sabit talep alt¬s nda olup, sistemde yoklu¼a izingverilmemektedir. Tedarikçi bir sonraki siparişte kullan¬s lmak üzere miktara ba¼l¬gbir iskonto teklif etmektedir. Bu teklife göre, müşteri belli bir miktar üzerindessipariş verdi¼i takdirde, takip eden siparişinde iskontolu al¬ yapabilecekd¬ An-s g s şs r.cak iskontolu siparişin belli bir süre içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bus ssistemde, müşterinin toplam maliyet oran¬ en aza indirgeyen optimal tedariks n¬politikas¬elde edilmiştir. Müşterinin maliyetini ilgilendiren denklemler bulunmuşs s sve amaç fonksiyonunun yap¬ özellikleri incelenmiştir. Belirli bir stok tutmasal syap¬ nda, müşterinin kararlar¬ n tüm tedarik zincirinin envanter sistemine olans¬ s n¬etkileri de araşt¬ lm¬ t¬ Kapsaml¬bir say¬ çal¬ ma sonucunda, süreli miktars r¬ ş r.s sal şsiskontolar¬ n; çeşitli maliyet parametrelerinde, hem müşteri hem de tedarikçi içinn¬ s sfaydal¬olabilece¼i gösterilmiştir.g s· ·
Özet (Çeviri)
Replenishment Decisions under Quantity Discounts and Expiry DatesErim ErgeneAn M.S. ThesisSupervisor: Assist. Prof. Dr. Emre BerkAugust 2006In this study, we model a single buyer-single seller system under a quantitydiscount schedule with expiry dates. The buyer faces constant demand and short-ages are not allowed. The seller o¤ers a quantity discount which is e¤ective on thebuyer? next purchase to be exercised by a certain expiry date given that the cur-srent purchase exceeds a minimum quantity. We derive the optimal replenishmentpolicy structure for the buyer which minimizes his/her total cost rate. We obtainthe expressions for the operating characteristics of the buyer and investigate thestructural properties of the objective function. Under a speci…c inventory holdingcost structure, we also investigate the impact of the buyer? decisions on the en-stire buyer-seller inventory system. We conduct an extensive numerical study. Our…ndings show that quantity discount schedules with expiry dates may be bene…cialfor both the buyer and the seller in a variety of operating cost settings.