Manufacturing strategies of Turkish firms: An empirical study on business environmental factors and competitive priorities
Türkiye'deki firmaların imalat stratejileri: İş ortamı ve rekabetçi öncelikler üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 187795
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMRE BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmalat Stratejisi, İş Ortamı, Deneysel Çalışma, Manufacturing Strategy, Business Environment, Empirical Research
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZETTÜRKİYE'DEKİ FİRMALARIN İMALAT STRATEJİLERİ: İŞ ORTAMI VEREKABETÇİ ÖNCELİKLER ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMAAtaseven, ÇiğdemYüksek Lisans, İşletme BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Emre BerkTemmuz 2006İmalat stratejisi literatüründe iş ortamı ve strateji seçimleri arasındaki ilişkileriaraştırmak amaçlı birtakım çalışmalar yer almaktadır. Buna ek olarak, farklı ülkelerdeoperasyonlarını sürdüren firmaların üretim uygulamaları arasındaki farklılıklarıanlamak üzere, mümkün olduğunca, ülkelerarası bazda karşılaştırmalar da yeralmıştır. Bu çalışma Türkiye'deki üretim firmalarına uygulanan bir anket sonucu eldeedilen veriler ışığında iş ortamı, işletme stratejisi ve imalat stratejisi arasındakiilişkileri incelemektedir. Bu çalışmada kullanılan ilişkilerin altyapısı konuyla ilgililiteratüre dayanmaktadır. İş ortamının, işletme düzeyindeki strateji seçimleri veimalat stratejileri seçimleri üzerindeki etkilerini test etmek amacıyla bir dizi çokdeğişkenli regresyon modeli geliştirilmiştir. Ayrıca, işletme düzeyindeki stratejiseçimlerinin imalat stratejileri seçimleri üzerindeki etkileri de test edilmiştir. Sonuçolarak, (i) iş ortamı ve işletme düzeyindeki stratejiler, (ii) iş ortamı ve imalatstratejileri, ve (iii) işletme düzeyindeki stratejiler ve imalat stratejileri arasındaistatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Daha önce Ankara ilindeki üretimfirmalarından toplanmış veriler ile çalışmada kullanılan veriler arasında yapılan birkarşılaştırma çalışması da bu araştırmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMANUFACTURING STRATEGIES OF TURKISH FIRMS: AN EMPIRICALSTUDY ON BUSINESS ENVIRONMENTAL FACTORS AND COMPETITIVEPRIORITIESAtaseven, ÇiğdemM.S., Department of ManagementSupervisor: Assistant Prof. Emre BerkJuly 2006There have been several studies that aim at exploring the relationships betweenbusiness environment and strategy choices of firms in the literature. Cross countrycomparisons are provided when available to understand the differences between themanufacturing practices of the firms operating in different countries. This studyanalyzes the relationships between business environment, business strategy andmanufacturing strategy by using the survey data gathered from Turkishmanufacturing firms. The framework of these relationships used in this study is basedon the relevant literature. A series of regression equations have been developed to testthe effect of environment on the choice of business level competitive strategies andmanufacturing strategies. In addition, the effect of competitive strategies onmanufacturing strategy choices is tested. We have found significant relationshipsbetween (i) business environment and competitive strategy, (ii) business environmentand manufacturing strategy, and (iii) competitive strategy and manufacturing strategy.An attempt to make a comparison of a previously collected data of the manufacturingfirms in Ankara with the recently collected data is also included.