Motivasyon unsuru olarak kariyer geliştirme ve bir uygulama
Carrer development as a motivation element and an application
  1. Tez No: 187838
  2. Yazar: ZAFER KIRÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Motivasyon, Yönetim, Planlama, İş Tatmini, Career, Motivation, Management, Planning, Job satisfaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİMOTİVASYON UNSURU OLARAK KARİYER GELİŞTİRME VE BİR UYGULAMAZafer KIRÇIDanışman : Doç. Dr. Ömer Faruk İŞCAN2007-SAYFA : 155Jüri : Doç. Dr. Ömer Faruk İŞCANDoç. Dr. Atılhan NAKTİYOKY. Doç. Dr. Ömer YILMAZGünümüzün küreselleşmiş iş dünyasında, şirketlerin ayakta durabilme ve diğer şirketlerlerekabet edebilme güçleri, sahip oldukları kaynakları en verimli ve en etkin biçimde kullanabilmebecerilerine bağlıdır. Çalışanların, son yıllarda, işletmelerin en değerli kaynağı olduğunun anlaşılması,örgütlerin, insana ve onun yönetimine verdikleri önemin artmasına neden olmuştur. Bu durumişgörenlerin daha verimli çalışmalarına neden olacak en önemli etmenlerden biri olan iş motivasyonuile ilgili araştırmaları da beraberinde getirmiştir.Bu çalışmamızda da günümüz insan kaynakları yönetiminin en önemli görevlerinden biriolan kariyer geliştirmenin işgören motivasyonu üzerine olan etkisi incelenmiştir. Bu maksatlaoluşturulan model çerçevesinde, öncelikle kariyer planlama ve kariyer yönetimi faaliyetlerinininkariyer geliştirmeyi nasıl etkilediği araştırılmış, devamında kariyer gelişiminin bireylerin iş tatmini vemotivasyonları üzerine olan etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında Çorum bölgesinde faaliyetgösteren ve 30'dan fazla işgören çalıştıran bazı işletmelerde görev yapan 117 yöneticiye hazırlanananket formu vasıtasıyla sorular sorulmuştur. Alınan cevapların analizi sonucunda kariyer planlama,kariyer yönetimi, kariyer geliştirme, iş tatmini ve motivasyon arasında anlamlı düzeyde ilişki tespitedilmiştir. Daha sonra yapılan analizlerle de kariyer planlamanın kariyer geliştirme üzerinde pozitif biretkiye sahip olduğu, gelişmiş kariyerin de işgörenlerde iş tatmini sağladığı ve motivasyon seviyeleriniyükselttiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISCAREER DEVELOPMENT AS A MOTIVATION ELEMENT AND ANAPPLICATIONZafer KIRÇISupervisor :Assoc. Prof. Dr. Ömer Faruk İŞCAN2007-PAGE: 155Jury : Assoc. Prof. Dr. Ömer Faruk İŞCANAssoc. Prof. Dr. Atılhan NAKTİYOKAssist. Prof. Dr. Ömer YILMAZIn our globalised business world, the power of surviving and competing with otherorganizations is related to use the resources productively and effectively. In recent years, thedescription of workers as the most valuable resource leads organizations to raise the givenimporance to human and human management. So, this situation brought the work motivationresearchs which cause people to work more productive.In our thesis, the effect of career management to worker motivation is examined asthe most important duty of human resource managemet. In this purpose, first of all; how theactivities of career planning and career management have influence on career development isinvestigated. Then, the effects of career development on people? job satisfaction andmotivation is examined. 117 administrators from some organizations from Çorum arequestionned with the aid of an inquiry. As the result of analysis, it is established meaningfulrelationships among career planning, career management, career development, job satisfactionand motivation. Other analysis also showed that career planning has a positive effect on careermanagement and career management raises the workers? level of job satisfaction andmotivation. This result also supports the previous researches in litterature.