Çokuluslu işletmelerde performans yönetimi sistemi ile kariyer planlaması ilişkisi: bir uygulama
The relationship between performance management system and career planning in multinational companies: an application
  1. Tez No: 208450
  2. Yazar: MELİS ÖNCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Degerlendirme, Kariyer Planlaması, Çokuluslu sletmeler, Performance Appraisal, Career Planning, Multinational Companies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısma insan kaynakları yönetiminin en önemli asamalarından olan performans yönetim sistemini ve bu sistemle baglantılı olarak kariyer planlamasını, onların birbirleriyle etkilesimini, çokuluslu isletmeler bazında inceleyen bir çalısmadır. Öncelikle kuramsal açıdan incelenen her iki kavram ve aralarındaki iliski, daha sonra yapılan alan arastırması ile niteliksel olarak degerlendirilmistir. Performans yönetiminin en önemli unsuru olan performans degerlendirme günümüz çagdas isletmeleri için vazgeçilmez bir uygulamadır. Sadece bir yönetim aracı olarak kabul edilmemesi gereken performans degerlendirme aynı zamanda kurumun kültürünü, vizyonunu, etkinligini yansıtan bir ölçüm sistemidir. Diger yandan kariyer yönetimi; kisinin kariyer basmaklarını tırmanırken ne yönde ilerlemesi gerektigini belirlemesini saglayan, kisinin tüm kariyer yasamını kapsayan bir uygulamadır. sletmelerde yapılan performans degerlendirme uygulamasının, sonuçlarının, çalısanların kurum içinde yer aldıkları pozisyondan, kurumun bu sonuçlar dogrultusunda ele aldıgı terfi, ücret, egitim, motivasyon, gibi kavramlarla iliskisine kadar etki etmesi onun ne derece hassas bir uygulama oldugunu göstermektedir. Aynı zamanda kariyer gelistirme ile çalısanları hızla degisen dünyaya hazırlama misyonunu üstlenen isletmeler, bunu gerçeklestirirken performans degerlendirmeyi temel alarak çalısanlarını yönlendirmektedirler. Sonuç olarak bu çalısma; küresellesmenin en önemli faktörü olarak sayılan çokuluslu isletmelerin, ?insan? kavramına verdigi önem dogrultusunda, insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarından performans degerlendirme sistemini ve kariyer planlamasını yönetsel olarak ne ölçüde önemsedigini ortaya koyan, bu iki kavramın tüm yönleriyle ele alındıgı bir arastırmadır.
Özet (Çeviri)
In this study, as one of the most important stages of human resources management, the concept of performance evaluation system and in connection with career planning are studied in the context of multinational companies. First, the two concepts and the relationship between them are examined theoretically and are evaluated qualitatively by a field study. As the most important factor of performance management, the performance evaluation system, is the indispensable application for contemporary organizations. Performance evaluation is not just a management tool but also a measurement system that reflects the organization?s culture, vision and efficiency. By the way, career management is an application that comprise the all life of a person and it determines the way that how a person climbs her career steps. The results of performance evaluation system is related with the positions, and the concepts of promotions, payments, incentives and motivation; and it makes the performance evaluation system is an important application. Also the business which have the mission of preparing the employees to the changing world by the career development, direct the employees by giving importance to the performance evaluation. Multinational companies that can be thought as the most important factor of globalization, give importance to the concept of ?human?. In this direction, as one of the functions of human resources management, the system of performance evaluation and the career planning is considered by the multinational companies. So in this study, the importance that multinational companies give to the concepts of performance evaluation and career planning and the relationship between the concepts are studied.