Toplum merkezi hizmetlerinin kadının kente uyum sürecine etkisi
The influence of community center services to women?s in adaptation process to urban life
  1. Tez No: 187849
  2. Yazar: DİLEK DALYANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toplum merkezi, kente uyum, bireyleşme, kamusal alana katılma, community center, urbanization, individualization, taking place in thepublic place
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın amacı toplum merkezlerinde yürütülen proje ve çeşitli faaliyetlere katılmadurumunun, kadınların yaşamında kentsel yaşama katılma yönünde meydana getirdiğidüşünülen değişimi ortaya çıkartmaktır. Kadın açısından gözlemlenmek istenen değişim-kamusal alana dahil olma, aile içi konumunda güçlenme kategorileri ile sınırlandırılmışbir biçimde- bireyleşme düzeyindeki artış ve psiko-sosyal açıdan gelişme bağlamlarındadeğerlendirilmiştir.Araştırmanın örneklemi kadınlara yönelik hizmetlerin yoğun olarak sürdürüldüğümerkezler olan İstanbul'daki 75. Yıl Gazi Mahallesi, Mustafa Kemal Mahallesi(Ümraniye), Yakacık Toplum Merkezi ile Kocaeli'ndeki ATİAD ve Gölcük BelediyesiToplum Merkezlerinden, en çok iki yıldır en az ise altı aydır, hizmet almakta olankadınlardan oluşmaktadır. Örneklem büyüklüğü tabakalı rastsal örnekleme yöntemikullanılarak belirlenmiştir. Toplam 137 kadınla yüz yüze yapılan görüşmelerdekadınlardan toplum merkezlerine gelmeye başladıktan sonra hayatlarında meydanagelen değişimi değerlendirmeleri istenmiş, elde edilen bulgular ışığında şu sonuçlaraulaşılmıştır: Kadınlar toplum merkezi hizmetlerinden -hem üretken olmaya başladıklarıhem de evin dışına çıkarak farklı bir sosyal ortama girdikleri için- psiko-sosyal açıdanolumlu etkilenmektedirler. Toplum merkezine gelmeye başladıktan sonra kadınlarınbelli bir kısmının -daha önce olmadığı kadar- kentin bürokratik, sosyal ve kültürelörgütleriyle etkileşimi artmıştır. Kadınların aile içindeki konumunda toplum merkezihizmetlerinden sonra belirgin bir değişim tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to understand whether there is a correlation between theparticipation in the projects and activities conducted by Community Centers and thechanges in the lives of the women within the context of urbanization. The changes thatare desired to be observed in women?s status are examined within the context of theincrease in the individualization level (within the borders of categories of inclusion inpublic space and enforcement in family status) and development in at psycho-sociallevel.The sample of the research consists of women who benefited from the services at least 6months and at most two years in the in 75. Yıl Gazi Mahallesi, ?Mustafa KemalMahallesi (Ümraniye) and Yakacık Community Center, İstanbul; ATİAD andMunicipality of Gölcük Community Center, Kocaeli.The size of the sample is determined by using proportionate sampling of elementmethod. In the interviews that are conducted with 137 women, they are asked toevaluate the change in their lives after they began to go the community centers. Thecollected data shows that community center services have a positive effect on women atthe psycho-social level due to these services make them more productive and provide anopportunity to take place in a new social milieu outside the house. After attendingregularly to the community centers some of the women?s interaction with thebureaucratic, social and cultural organizations of the urban space has been increasedmore than before. It is not possible to say that the community center services resulted inspesific changes in their status within the family.