GAP bölgesinin sosyo ekonomik kalkınmasında kadın istihdamının yeri: Şanlıurfa örneği
The role of female employment on socio-economic development of GAP region: Example of Şanlıurfa
- Tez No: 187850
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PİRİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, İstihdam, Employment, Development
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Azgelişmiş ülkelerin kalkınmasında istihdamın yeri önemlidir. Kadın istihdamı1970'liyıllardan itibaren değişen üretim ve istihdam modellerine paralel olarak önem kazanmaya başlamıştır.Azgelişmiş ülkelerde kadın işgücü ağırlıklı olarak tarım sektöründe çalışmaktadır. Kadın işgücününistihdam içindeki oranı ülkelerin kalkınmasında da önem arz etmektedir. Kalkınma, hem ekonomikhem de toplumsal iyileşmenin sağlanması neticesinde ülke refahının artması anlamına gelmektedir.Bu noktada kadınların eğitimleri söz konusu olmaktadır. Kadın işgücü, iyi eğitim olanaklarına sahipolduğu zaman işgücü piyasasındaki değeri artacaktır. Bunun sonucunda ise ekonomiye katkısı tek birsektörle sınırlı kalmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Employment plays an important part in the development of less developed countries. Since1970's woman labour has become more important in tandem with the changing production andemployment models. In less developed communities women generally works in agriculture sector.The ratio of woman labour in overall employment has a great effect on the development of a nation.Development is the increase of nation's wealth as a result of realised economic and also socialbetterments. Here the education level of women becomes more important. İf woman labour has bettereducation opportunities, then it will be more valueable in the labour market. The result is that thecontribution of woman labour will not be limited to one sector.