Understanding the effects of cognition in creative decision-making: A creativity model for enhancing the design studio process
Yaratıcı karar vermede bilişin etkleri: Tasarım stüdyo sürecini geliştirmek için bir yaratıcılık modeli
  1. Tez No: 187864
  2. Yazar: DENİZ HASIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Fine Arts, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Bili, Yaratıcı karar verme, Tasarım süreci, Tasarım stüdyosu.iv, Creativity, Cognition, Creative decision-making, Designprocess, Design studio.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZETYARATICI KARAR VERMEDE B L N ETK LER :Tasarım Stüdyo Sürecini Geli tirmek çin Bir Yaratıcılık ModeliDeniz HasırcıGüzel Sanatlar, Tasarım, ve Mimarlık FakültesiDoktora Çalı masıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Halime DemirkanHaziran, 2005Yaratıcılık, her tür e itim ortamında gerekli olan önemli bir ölçüt olsa da,tasarım e itiminde en uç noktaya ula ır. Bu dü ünce çerçevesinde, buçalı ma tasarım stüdyosunda yaratıcılı ı geli tirmeyi amaçlamaktadır.Tasarım stüdyosunda yaratıcı dü ünceyi ve ürünü desteklemenin amacı,verimli bir tasarım e itimi olu turarak sonuçların profesyonel hayatayansımasını sa lamaktır. Bu çalı ma, tasarım alanında yaratıcılık, yaratıcıkarar verme süreci, ve yaratıcı etkinlik sırasındaki bili sel süreçkonularındaki teori ve ara tırmalara ba lı olarak, tasarım alanındaki yaratıcısüreci incelemektedir. Amaç, yaratıcı süreç sırasında alınan kararlarınözelliklerini anlayarak desteklemek ve buna ba lı olarak akademik veprofesyonel yaratıcılı ı geli tirmektir. Çalı ma, temel çerçevesini iki farklımodelin bir araya getirilmesiyle olu turmu tur: Rhodes'un `Yaratıcılı ın4P'leri' ve O'Neill ve Shallcross'un `Be A amalı Duyarlıklı Dü ünce Modeli'(5R'ler), ve protokol analizi, gözlem, ve retrospektif mülakat metodlarıkullanılmı tır. Bilkent Üniversitesi, ç Mimarlık ve Çevre TasarımıBölümü'nde 3. sınıf ö rencileri üzerinde uygulanan ara tırma, ö rencilertarafından tercih edilen akılda canlandırma ve betimleme yöntemleri vemiktarları, sürecin farklı a amalarında geçirilen zaman, yeterincegeli memi beceriler, davranı lar, ö renci-ö renci ve ö renci-ö retmenili kileri, ve yaratıcı süreç ve ürünler arasındaki ili kilere yönelik önemlibulgular elde etmi tir. Ayrıca, ö renciler arası yapıcı ileti imin fikirleringeli iminde yararlı oldu u ve akılda canlandırmayı daha fazla kullananö rencilerin daha yaratıcı oldu u bulunmu tur. Yaratıcı süreci anlamak vehipotezleri sınamak için bir model önerilmi , çalı maya göre geli tirilmi , vebenzer veya farklı durumlara uyarlanarak kullanıma hazır hale getirilmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUNDERSTANDING THE EFFECTS OF COGNITIONIN CREATIVE DECISION-MAKING:A Creativity Model for Enhancing the Design Studio ProcessDeniz HasırcıPh.D. in Art, Design, and ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Halime DemirkanJune, 2005The demand for creativity is a significant concern in all educationalenvironments, especially in institutions of design. Considering this, the studyaspires to improve creativity in the design studio. Based on the theories andresearch addressing creativity in the design field, creative decision-making,and cognitive processes during creative activity, this study analyzes thecreative process of design in depth by investigating the characteristics of thedecisions made through the stages of the process, and means of supportingthose decisions for the main purpose of enhancing academic andprofessional creativity. The study establishes its basic framework bycombining two different models: `4P?s? of creativity by Rhodes and the `FiveStages of the Sensational Thinking Model? of O?Neill and Shallross (5R?s),and makes use of the methods of protocol analysis, observation, productassessment, and retrospective interviews. Implemented in the third yeardesign studio in the Interior Architecture and Environmental DesignDepartment, Bilkent University in Turkey, the study yielded significantresults on preferred imagery and representation styles and quantity, timespent at different stages of the process, underdeveloped skills, behavior, inaddition to student-student and student-instructor relations, andassociations between creative processes and products. Moreover,constructive interaction between students was observed to be helpful indeveloping their ideas, and students who have used more imagery weredetected as more creative. A model was proposed to understand thecreative process and test the hypotheses, refined according to the study,and presented in a way to be readily utilized or adapted to varioussituations.