Visitor behavior in museum environments: An analysis of visitor circulation patterns in Sadberk Hanım museum
Müzelerde ziyaretçi davranışları: Sadberk Hanım müzesinde ziyaretçi dolaşım şekillerinin incelenmesi
  1. Tez No: 187865
  2. Yazar: ASLI CANAN YILMAZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Müzecilik, Architecture, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze ortamı, müze deneyimi, ziyaretçi davranışları, dolaşım şekilleri, ziyaretçi özellikleri, Museum environment, museum experience, visitor behavior, circulation patterns, visitor characteristics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
TÜRKÇE ABSTRAKT (en fazla 250 sözcük) :(TÜB TAK/ TÜRDOK ` un Abstrakt Hazırlama Kılavuzunu kullanınız.)MÜZELERDE Z YARETÇ DAVRANIŞLARI:SADBERK HANIM MÜZES 'NDEZ YARETÇ DOLAŞIM ŞEK LLER N N NCELENMESAslı Canan Yılmazsoyç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Yüksek LisansDanışman: Dr. Çağrı mamoğluAğustos, 2005Bu çalışmada, müzelerde ziyaretçi dolaşımı incelenmiştir. Temel konu, ziyaretçilerin bireyselözellikleri ve bu özelliklerin dolaşım davranışlarına etkisidir. Bu bağlamda, ziyaretçilerincinsiyet ve yerellik farklılıklarının dolaşım davranışları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmakiçin Sadberk Hanım Müzesi'nin bir bölümünde alan çalışması sürdürülmüştür. Bu özelliklerindeğerlendirilmesi sonucu, dolaşım davranışları ve demografik özellikler arasında önemli birilişki bulunmuş, müze ziyaretçilerine daha verimli ve düzenli bir ziyaret sağlamadaziyaretçilerin bireysel özelliklerindeki çeşitliliğin göz önünde bulundurulması gereğivurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
TÜRKÇE ABSTRAKT (en fazla 250 sözcük) :(TÜB TAK/ TÜRDOK ` un Abstrakt Hazırlama Kılavuzunu kullanınız.)VISITOR BEHAVIOR IN MUSEUM ENVIRONMENTS:AN ANALYSIS OF VISITOR CIRCULATION PATTERNS INSADBERK HANIM MUSEUMAslı Canan YılmazsoyM.F.A. in Interior Architecture and Environmental DesignSupervisor: Dr. Çağrı mamoğluAugust, 2005In this study, visitor circulation in museum environments is examined. The main concern isvisitor characteristics and their influence on circulation patterns. In this context, a case studywas conducted in one of the two sections of Sadberk Hanım Museum, Istanbul, in order toexplore whether differences in visitors? characteristics in terms of gender and locality have aneffect on their circulation behavior. Evaluating these characteristics, the study found asignificant relation between circulation behavior and demographics and underlies theimportance of providing an effective and efficient museum experience for the diversifiedmuseum audience.