Value creation through intellectual property and innovation: The case of the Turkish manufacturing industry
Türk üretim sektöründe entellektüel sermaye ve yeniliğin katma değer yaratmadaki önemi
  1. Tez No: 187881
  2. Yazar: ARİ TURMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER ARTUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Fikir Mülkiyeti Hakları, Araştırma ve Geliştirme, PiyasaDeğeri, Katma Değer, Verimlilik, Innovation, Intellectual Property, Research and Development, MarketValue, Value added, Productivity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezin amacı Türk üretim sektöründeki şirketlerin katma değer artırıcı faaliyetlerininönemini araştırmaktır. 21. Yüzyılda değişen politik ve ekonomik şartlar, yeniliğe önemveren ve artı katma değer yaratabilen şirketlere başarı şansı tanımaktadır. Ekonomikfonksiyonlarda sıkça tanımlanan fiziki emek kavramı değişmekte ve yerini yenilikyapan ve bilgi yaratan beşeri sermayeye bırakmaktadır. Bu refah artırıcı faktörler yenidünya düzeninde fikir mülkiyeti hakları adı altında sıkı bir korumaya alınmıştır.Yenilik, artı katma değer yaratan ve refahı artıran her türlü faaliyet anlamındakullanılmaktadır.Bu çalışmada, Araştırma ve geliştirme, patentler ve markalar gibi faktörlerin katmadeğer yaratmadaki etkisi araştırılmaktadır. Yaratılan bu değer iki şekilde ölçülmektedir.Birincisi şirketlerin geleneksel varlıklarını dikkate aldıktan sonra yaratılan toplampiyasa değeri ve ikincisi de üretim fonksiyonlarında emek ve sermayeyi hesabakattıktan sonra yaratılan katma değerdir (üretimin değeri). Piyasa değeri regresyonlarısonucunda bir yenilik endeksi oluşturulmakta ve bu şekilde şirketleri sıralamayasokmak mümkün olmaktadır. Bu endeks daha sonra Cobb-Douglas üretimfonksiyonunda kullanılarak borsada işlem gören şirketlerin yenilik faaliyetlerisonucunda katma değere yaptıkları etki ölçülmektedir.iiSonuçlar, yenilik çabalarının şirketlerin piyasa değerini fiziki varlık yatırımlarından altıkat fazla artırdığını ve yaratılan katma değer üzerinde küçük ama anlamlı bir etkisiolduğunu göstermektedir. Ancak şirketlerin katma değer yaratma gücünün giderekazalması düşündürücü olup ilerki bir çalışmanın konusu olabilir. Son olarak uzmanbilgisi almak için yapılan bir anket, yenilik yaratmadaki uygulamalara ve sorunlara ışıktutmaktadır.Bu çalışma önemli bir ilk adım olmasına rağmen eksiklikleri bulunmaktadır. Daha iyiölçüm şekilleri ve modeller geliştirilmek suretiyle daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarelde edilebilir. Aynı şekilde gözlem sayısının ve kalitesinin artırılması da elde edilensonuçların güvenilirliğini artıracaktır. Ancak ölçüm yöntemleri ve sonuçlar ne olursaolsun önemli olan tek bir şey vardır. Yenilikler ve katma değer yaratmak insanlığın tarihboyunca ilerlemesinin en önemli nedenidir ve yeni yüzyılda bunun önemi herzamankinden fazla olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the importance of welfare increasing factorsin the Turkish manufacturing sector. The global political and economic system in the21st century favours those that can innovate and create value. The importance ofphysical labor as a factor of production is being replaced by human talent that caninnovate and create knowledge. These welfare increasing factors are collectivelycalled intellectual property and they are strictly protected in the new economicenvironment. Innovation is defined as any activity that ?adds value? and welfare isobtained by value creation.This thesis looks at the effect of various value adding activities like Research andDevelopment, advertising, patents and trademarks on value creation which isoperationalized in two dimensions. One is the total market value of the firms aftertaking into account their physical assets and the other is the value added (output orproduction) after controlling for traditional labor and capital. Based on the marketvalue regressions an innovation index is constructed that can be used to rank firmswith respect to their innovative activity. This index is later used in the Cobb-Douglasproduction function to estimate its contribution to value added of the companies thatare listed in the Istanbul Stock Exchange.iiThe results indicate that investing in intellectual property increases the market valuesof the companies six times more than investing in physical assets and they have asmall but significant effect on value added. However, the value adding potential of thecompanies seems to have been declining which necessitates future work. Finally aquestionnaire for obtaining expert opinion is discussed which sheds light on bestpractices and difficulties.This study is an important first step but it also has some limitations. Better measuresof innovation and better models can be developed to obtain more comprehensiveresults. Similarly, the sample selection process and sample size can be improved toobtain more assuring results. Whatever the results, one thing is certain however. Theadvancement of the humanity as a whole has always depended highly on value addingactivities and that will be more important than ever in the new century.