Zihin özürlü ergen kız öğrencilere market üzerinde menstüral bakım becerisinin kazandırılmasında davranış öncesi ipucu ve sınamayla öğretimin etkileri
The effectiviness of antecedent prompt and testing on teaching menstural care skills to youth with mental retardation
  1. Tez No: 187956
  2. Yazar: GÜLHAN ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TEKİN İFTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış öncesi ipucu ve sınama, genelleme, menstürasyon becerileri, zihin özrü, Antecedent prompt and testing, generalization, menstrual care skills, mental retardation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın amacı menstürasyon dönemine girmiş zihin özürlü ergen kızöğrencilere menstüral bakım becerilerinden ped değiştirme becerisinin maketüzerinde öğretilmesinde, davranış öncesi ipucu ve sınamayla öğretimin etkilerinideğerlendirmektir. Ayrıca, çalışmada zihin özürlü ergen kız öğrencilere peddeğiştirme becerisinin öğretimi ile ilgili ebeveyn görüşlerinin dedeğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada: 1-Davranış öncesi ipucu vesınamayla öğretim, zihin özürlü ergen kız öğrencilerin maket üzerinde peddeğiştirme becerilerini: a-edinmelerinde etkili midir? b-sürdürmelerinde etkilimidir? c-farklı örneklere genellemelerinde etkili midir? 2-Çocuklarına peddeğiştirme becerisinin öğretimi ile ilgili olarak ebeveyn görüşleri nelerdir?sorularına yanıt aranmıştır.Araştırmada eğitilebilir düzeyde üç zihin özürlü kız öğrenci yer almıştır.Tüm oturumlar deneklerin banyolarında birebir öğretim düzenlemesiylegerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek-denekli araştırma modellerinden yoklamaevreli deneklerarası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlıdeğişkeni, maket üzerinde ped değiştirme becerisidir. Bağımsız değişkeni ise,yanlışsız öğretim yöntemlerinden davranış öncesi ipucu ve sınamayla öğretimdir.Çalışma; yoklama, öğretim, genelleme ve izleme oturumlarından oluşmuştur.Araştırma sonucunda, deneklerin maket üzerinde ped değiştirme becerisinikazandıkları görülmüştür. Denekler, öğrendikleri beceriyi, farklı örnekleregenelleyebilmişlerdir. Ayrıca, deneklerin, öğrendikleri becerinin kalıcılığınıyüksek düzeyde sağladıkları görülmüştür. Çalışmanın sosyal geçerliğine ilişkinveli görüşleri olumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the effectiveness of antecedentprompt and testing procedure (APTP) on teaching youth with mental retardationchanging sanitary napkins on a doll. The following research questions were addressedin the study: (a) the effectiveness of APTP on teaching changing sanitary napkins on adoll to girls with mental retardation, (b) the maintenance effects of APTP 5, 11, and 20days after the instruction was over, (c) the effects of multiple examplar methods ongeneralizing the changing sanitary napkins to various examples, and (d) the opinions ofthe parents of the youth about teaching this skill.The study was conducted with three girls with mental retardation. The sessionswere conducted in the bathroom of each subject?s house with one to one teachingarrangement. A multiple probe design with probe conditions across subjects was used.Dependent variable of the study was changing sanitary napkins on a doll. Independentvariable of the study was APTP. The study was composed of probe, instruction,maintenance, and generalization sessions.The findings showed that subjects (a) learned to change sanitary napkins on adoll, (b) maintained the acquired behavior to a certain extend, (c) generalized theacquired behavior to various examples. Besides these findings, the opinions of theparents of the subjects were positive overall.