Genel lise, Anadolu lisesi ve fen lisesinde çalışan yönetici ve öğretmenlerin kendi iş doyumlarına ilişkin algıları
The Perception related to the job satisfaction of the principals and teachers working in high schools, Anatolian high schools and science schools
- Tez No: 188009
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CANAN ÇETİNKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ş Doyumu, Güdülenme, şgören, Job Satisfaction, Motivation, Employee
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın amacı, Genel Lise, Anadolu Lisesi ve Fen Lisesindeçalışan, yönetici ve öğretmenlerin iş doyumlarına ilişkin algılarını saptamak vearalarında istatistik açıdan anlamlı fark olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca,yönetici ve öğretmenlerin iş doyumlarının cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu,branş ve yerleşim yeri değişkenlerine göre nasıl değiştiği de incelenmiştir.Araştırmaya 2004-2005 öğretim yılında, Zonguldak ilinde bulunan (GenelLise, Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi) toplam 25 okulda çalışan 62 yönetici ve 393öğretmen katılmıştır. Veri elde etmek için, ş Doyum Ölçeği ( DÖ) yönetici veöğretmenlere uygulanmış ve tespit edilen algıları değerlendirmeye alınmıştır. Eldeedilen verilerin istatistiksel çözümlenmesi için; frekans ve yüzde, ortalama, standartsapma, t- testi, Mann Whitney -U testi, tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testikullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, yönetici ve öğretmenlerin, alt düzeygereksinimlerini orta düzey doyumlu karşıladığı, üst düzey gereksinimlerininkarşılanmasına yönelik güdülenmenin ortaya çıkmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Yöneticilerin cinsiyetleri, yaşları, kıdemleri, öğrenim durumları, branşları veyerleşim yeri değişkenlerine göre doyum düzeylerinde anlamlı fark görülmemiştir.Erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlerden daha doyumlu oldukları, öğretmenlerinyaş ve kıdemleri arttıkça doyum düzeylerinin yükseldiği, öğrenim düzeyi düşük olanöğretmenlerin daha yüksek doyumlu oldukları, öğretmenlerin branş değişkeninegöre, doyum düzeylerinde anlamlı farkın oluşmadığı ve beldede çalışa öğretmenlerin,şehirde çalışan öğretmenlerden daha yüksek doyum algıladıkları görülmüştür.Araştırma bulgularının; eğitim alanında niteliği artırmaya yönelikuygulamalar için veri elde etmeye ve ileride yapılacak iş doyumu çalışmalarına katkıda bulunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the perceptions related to the jobsatiafaction of the principals and teachers working in High Schools, Anatolian HighSchools and Science Schools and to identify whether there was a meaningfulstatistical difference between them. Furthermore, how principals? and teachers? jobsatisfaction differed due to gender, age, length of service, educational degree, branchand location was also investigated.62 principals and 393 teachers working in 25 schools (High Schools,Anatolian High Schools and Science Schools) which were located in Zonguldakparticipated in this research in 2004-2005 school year. To obtain data, JobSatisfaction Scale was applied to the principals and teachers and their perceptionswere evaluated. For the statiatical analysis of the data; frequency and percentage,mean, standart deviation, t-test, Mann Whitney U test, one way variance analysis andScheffe test were used.According to the results of this study, it is revealed that principals andteachers satisfied their lower needs at the middle level and there is no motivationrelated to satisfaction of upper needs. Moreover, it was observed that there was nomeaningful difference in principals? level of job satisfaction due to gender, agelength of service, educational degree, branch and location of the school. It wasrevealed that male teachers were more satisfied than females; the level of jobsatisfaction increased due to age and length of service. Teachers with lowereducational degree were more satisfied than others; there wasn?t a meaningfuldifference in the level of job satisfaction according to the branch of the teachers.Teachers who were working in rural areas had higher level of job satisfaction thanthe ones working in cities.t is hoped that the findings of this research will contribute to gain data forthe applications aimed at increasing the quality in the field of education and willalso contribute to the the further researches of job satisfaction