İlköğretim okullarında yöneticilerin okullarının örgüt sağlığını algılama düzeyleri
Organizational health of primary (K-8) schools
  1. Tez No: 188010
  2. Yazar: MEHMET AKİF TEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Sağlığı, Örgütsel Liderlik, Örgütsel Bütünlük, Örgütsel Kimlik, Örgütsel Ürün, Çevresel Etkileşim, İlköğretim Okulu, Yönetici, Organizational Health, Organizational leadershipOrganizational unity, Organizational idendification, Organizational product, Enviromental effectiveness, Primary school, Managers
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
iiiÖZETİLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREVLİ YÖNETİCİLERİNOKULLARININ ÖRGÜT SAĞLIĞINI ALGILAMA DÜZEYLERİM. Akif TEKİNYüksek Lisans TeziEğitim Yönetimi ve Denetimi Anabilim DalıTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Sadegül Akbaba ALTUNEkim 2005, xvi+101 Sayfaİlköğretim okulu yöneticilerinin örgüt sağlığını algılama düzeylerine ilişkinolan bu araştırmanın problemi ilköğretim okullarında görevli yöneticilerin örgütsağlığını algılama düzeylerinin ne olduğunun belirlenmesidir. Bu araştırma ile ?örgütsağlığı? kavramının Eğitim sistemimizde etkililiği, verimliliği ve niteliği artırmaamaçlı hazırlanacak politikalara katkı sağlanması hedeflenmektedir.Araştırmanın evrenini, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Bolu ilinde bulunanresmi ilköğretim okullarında görevli yöneticiler oluşturmaktadır. Evrendeki 49ilköğretim okulunda görevli 49 müdürden 33'üne ve 74 müdür yardımcısından56'sına ulaşılmış ve Akbaba (1997,2001) tarafından geliştirilen ?Örgüt SağlığıÖlçeği? uygulanmıştır.Geriye dönen ve geçerli sayılan; 33'ü müdür, 56'sı müdür yardımcısı,toplam 89 anketten elde edilen veriler, SPSS for Windows 10.0 bilgisayar programıkullanılarak analiz edilmiş, verilen cevapların frekans, yüzde, aritmetik ortalama vestandart sapmaları hesaplanmıştır. Verilerin analizinde ayrıca t-testi, tek yönlüvaryans analizi ve analizler sonucunda aralarında anlamlı fark bulunan gruplardaivPost Hoc Tukey HSD ve LSD testi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Farklarınhangi gruplardan kaynaklandığı .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.İlköğretim okulu yöneticilerinin okullarının örgüt sağlığını ve alt boyutlarınıalgılama düzeyleri ayrı ayrı tespit edilip, aralarında anlamlı fark olup olmadığı testedilmiştir. Ayrıca algılama düzeyleri ile kişisel özellikler arasındaki farklar daincelenmiştir.İlköğretim okulu yöneticilerinin okullarının örgüt sağlığını algılamadüzeylerine ilişkin görüşlerinin ?Ara Sıra? düzeyinde, liderlik boyutuna ilişkingörüşlerinin ?Her Zaman?, örgütsel bütünlük, örgütsel kimlik, örgütsel ürün veçevresel etkileşim boyutlarına ilişkin görüşlerinin ise ?Ara Sıra? düzeyinde olduğutespit edilmiştir.İlköğretim okulu yöneticilerinin, branşları , mesleki kıdemleri, çalışmaktaoldukları okullardaki hizmet süreleri, cinsiyetleri ve görevleri gibi kişiselözelliklerinin örgüt sağlığını algılama düzeylerinde bir farklılık oluşturmadığı fakatöğrenim durumları , ve atanma şekilleri değişkenlerinin .05 düzeyinde anlamlı birfarka neden olduğu bulunmuştur.İlköğretim okulu yöneticilerinin, branşları , mesleki kıdemleri, çalışmaktaoldukları okullardaki hizmet süreleri, ve görevleri gibi kişisel özelliklerinin örgütsağlığının boyutlarını algılama düzeylerinde bir farklılık oluşturmadığı fakat öğrenimdurumları ,cinsiyet ve atanma şekilleri değişkenlerinin .05 düzeyinde anlamlı birfarka neden olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTORGANIZATIONAL HEALTH OF THE PRIMARY (K-8) SCHOOLSM. Akif TEKİNMaster ThesisEducational Administration and SupervisionAdvisor: Assist. Prof. Dr. Sadegül AKBABA ALTUNOctober 2005, xvi+101 PagesThe problem of this research, which is related to primary schooladministrators? perception level of organizational health, is to determine what is theperception level of the organizational health of the administrators who work in theprimary school. With this search it?s aimed to provide help to the politics that will beprepared to improve effectiveness, productivity and quality development of this?organizational health? concept in our education system.The administrators who work in the public primary school in Bolu whichare affiliated to MEB, compose the population of this search. It?s reached to 33 of 49principals and 56 of 74 assistant principals who are working in the 49 primaryschools in that place and the organizational health scale which is developed byAkbaba (1997) has been applied.The data which are taken from the totaly 89 questionaries and that canreturn and be valid, 33 of principals, 56 of assistant principals, are analiezed by usingSPSS for Windows software package and frequencies, mean and standart deviationhave been calculated. Also, in the analysis of the data, t-test, one-way analysis ofvariation and if there are significant differences in the groups after the result ofanalysis, Post Hoc Tukey HSD and LSD tests statistical methods have been used.The differences have been tested in the 0.5 significant level to find out which groupsthey are proceeded.Primary school administrators? perception level of their school?sorganizational health and it?s sub levels are identified individually, and it has beenvitested if there is a significant difference between them. Furthermore, the differencesbetween the perception levels and characteristics are examined.It?s resulted that primary school administrators? perception level oforganizational health of their schools are in ?rarely level?, the toughts aboutleadership are in ?always level?, the toughts about organizational unity,organizational identity, organizational product and enviromental effectiveness are in?rarely level.?The professional features like their subjects, job?s experinece, the durationin their schools that they are working, sex and duties don?t cause a difference in theorganizational health perception levels, but their education background and theirvariabilities of the styles of their trasfer result a meaningful difference in 0.5 level..