İlköğretim matematik dersi kesirli sayılarda toplama-çıkarma işleminde drama yöntemi ile yapılan öğretimin etkililiği
The Effectiveness of drama technique in teaching addition-subtraction operations in mathematics in primary schools
  1. Tez No: 188011
  2. Yazar: SERPİL SONER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ ARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Education and Training, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, Problem Çözme, Öğretim Yöntemi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETLKÖĞRET M MATEMAT K DERS KES RL SAYILARDATOPLAMA-ÇIKARMA ŞLEM NDE DRAMA YÖNTEM LE YAPILANÖĞRET M N ETK L L ĞSoner , SerpilYüksek Lisans TeziEğitim Programları ve Öğretimi Anabilim DalıTemmuz 2005, 155 + IX sayfaBu araştırma ilköğretim 3. sınıf matematik dersinde kesirli sayılarda toplamave çıkarma işlemlerinin öğretiminde drama yönteminin kullanımının bilişsel,duyuşsal erişiye ve kalıcılığa etkisini ortaya koyma amacı ile yapılmıştır.Deneysel modele uygun olarak yapılan bu araştırmada 2004-2005 öğretimyılı Bolu ili Merkez lköğretim okullarından 60.Yıl lköğretim okulunda öğrenimgören 3.sınıf öğrencilerinden seçilen 27 öğrenci deney grubunu 31 öğrenci isekontrol grubunu oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken önkoşuldavranışları ölçmek amacıyla geliştirilmiş Matematik başarı testi, Kesirli SayılardaToplama- Çıkarma şlemi Başarı Testi, Matematik dersi tutum anketinden alınanpuanlar göz önünde bulundurularak gruplar denkleştirilmeye çalışılmıştır.Araştırmada seçilen konu araştırma süresince kontrol grubunu oluşturan 31öğrenciye geleneksel öğretim yöntemleri ile, deney grubunu oluşturan 27 öğrenciyeise drama yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Araştırma verilerini toplamada, bilişselalandaki erişileri ve kalıcılığı ölçmek için Kesirli Sayılarda Toplama- Çıkarmaşlemi Başarı Testi, duyuşsal alandaki davranışları ölçmek için ise Matematik DersiTutum Anketi kullanılmıştır. Araştırmada Kesirli Sayılarda Toplama- Çıkarmaşlemi davranışlarıyla ilgili öğrenci erişilerini elde etmek amacıyla hazırlanan veritoplama araçları her iki gruba öğretimin başında ve sonunda uygulanmıştır.Araştırmada özetle aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.1. Matematik dersi Kesirli Sayılarda Toplama-Çıkarma şleminde dramayöntemi ile öğretimi yapılan grubun kavrama, uygulama düzeyi erişi puanortalaması geleneksel öğretimin yapıldığı grubun erişi puan ortalaması deneygrubu lehine göre anlamlı bir fark bulunmuştur.2. Deney grubunun toplam erişi puan ortalaması ile kontrol grubunun toplamerişi puan ortalaması arasında deney grubu lehine manidar bir fark olduğubulunmuştur.3. Deney grubunun toplam kalıcılık ortalaması ile kontrol grubunun toplamkalıcılık ortalaması arasında deney grubu lehine manidar bir farkbulunmuştur.4. Deney grubunun toplam tutum puan ortalaması ile kontrol grubunun toplamtutum puan ortalaması arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTIVENESS OF DRAMA TECHNIQUE IN TEACHINGADDITION-SUBTRACTION OPERATIONS IN MATHEMATICS INPRIMARY SCHOOLSSONER, SerpilM.A ThesisCurriculum Development And InstructionJuly, 2005, 155+ ix pagesThe aim of this study is to determine the effects of using drama technique tocognitive,perceptive achievement and retention in teaching addition-subtractionoperations to 3rd grade students in Mathematics lessons in primary schools.Using experimental design, within this framework, class 3B (n=27)of 60. YılPrimary School from the city centre of Bolu was called as the experimental groupand 3C (n=31) of 60. Yıl Primary School from the city centre of Bolu was called asthe control group. While the groups were formed, the points of the subjects receivedfrom Mathematical Achievement Tes tin Addition - SubtractionOperations,Mathematics Course Attitude Qestionnaire developed to measure theprequisite behaviours were matched. During the study, drama technique was used inorder to teach addition-subtraction operations to the experimental group while thetraditional methods were used in order to teach addition-subtraction operations tothe control group.In order to collect the collect the data, Addition-SubtractionOperation Achievement Test was used to measure the achievement and retentionlevels of the students related to the cognitive domain and Mathematics CourseAttitude Qestionnaire was used to measure the success of the students related to theaffective domain.During this study, the data collection instruments used to collectthe data concerning the students? addition-subtraction operation achievementlevels were given to the subjects at the beginning and at the end of the instruction.The results of this study could be summarized as follows:1. A meaningful difference was found in favour of the experimentalgroup to which Drama Technique was used in teaching addition -subtraction operations when their achievement mean scores werecompared with the control group on their comprehension andapplication levels.2. A meaningful difference was found in favour of the experimentalgroup to which Drama Technique was used in teaching addition -subtraction operations when their total achievement scores werecompared with the control group.3. A meaningful difference was found in favour of the experimentalgroup to which Drama Technique was used in teaching addition -subtraction operations when their total retention points averagescores were compared with the control group.4. A meaningful difference was found in favour of the experimentalgroup to which Drama Technique was used in teaching addition -subtraction operations when their total affevtive points averagescores were compared with the control group.