Yabancı dil ağırlıklı lise İngilizce programının hedef içerik açısından yabancı dil sınavı ile ilişkisi
The Relationship between foreign language oriented high school ELT curricula and the foreign language examination in terms of objectives and content
- Tez No: 188019
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program Geliştirme, Yabancı Dil Sınavı, Hedef-Davranış, çerikiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZETYABANCI D L AĞIRLIKLI L SE NG L ZCE PROGRAMININ HEDEF ÇER KAÇISINDAN YABANCI D L SINAVI LE L ŞK SARSLAN , AbdullahYüksek Lisans TeziEğitim Programları ve Öğretimi Anabilim DalıHaziran -2005, iii-xi + 210 sayfaBu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından hazırlananve Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerde uygulanan ngilizce program hedef davranışları ile ÖğrenciSeçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından hazırlanan 2004 Yabancı Dil Sınavı (YDS)ngilizce Sorularında ölçülmek istenilen davranışlar arasındaki ilişki irdelendiğinde YabancıDil Ağırlıklı Lise ngilizce program hedefleri ile davranışların çeliştiği, başka bir deyişlehedef davranış yazımında Bilişsel Alan Taksonomisine uyulmadığı ortaya çıkmaktadır.Yabancı Dil Ağırlıklı Lise ngilizce program içeriğinin basitten karmaşığa öğrenmeilkesine, Sarmal Programlama yaklaşımına ve öğrenci merkezli yaklaşıma göre düzenlendiğiortaya çıkmaktadır.iiiYabancı Dil Ağırlıklı Lise ngilizce programı ve Yabancı Dil Sınavı hakkındangilizce öğretmenlerinin görüşleri incelendiğinde ise, genelde ngilizce öğretmenlerininProgram Geliştirme ve kavramları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı, bunun yanındaprograma bağlı kalmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE RELATIONSHIP BETWEEN FOREIGN LANGUAGE ORIENTEDHIGH SCHOOL ELT CURRICULA AND THE FOREIGN LANGUAGEEXAMINATION IN TERMS OF OBJECTIVES AND CONTENTARSLAN, AbdullahM.A. ThesisDivision of Curriculum and InstructionJune , 2005 , iii-xi+ 210 PagesIn this research, when the relationship between ELT curricula? objectives andbehaviors, prepared by Ministry of National Education Council of Training and Precidency,and applied in Foreign Language Oriented High School and behaviors to be measured withthe questions of 2004 in the Foreign Language Examination prepared by Student Selectionand Placement Center is analyzed , it has been concluded that objectives of ELT curricula inForeign Language Oriented High School contrast with their behaviors , in other words,Taxonomy of Cognitive Domain principles are not properly obeyed in writing objectives andtheir behaviors.iIt has also been concluded that the content of ELT curricula in Foreign LanguageOriented High School has been planned according to the learning principle of ?from simple tocomplex? , Spiral-Learning Approach and Student-Centered Learning Approach.When the opinions of foreign language teachers over Foreign Language OrientedHigh School ELT curricula and The Foreign Language Examination are studied, generally ithas been concluded that foreign language teachers do not follow applied ELT curricula atschool , and not have adequate knowledge on Curriculum Development and commonconceptions of it.Key Words : Curriculum Development , The Foreign Language Examination,Objective-Behavior, Content.ii