Avrupa Birliği giriş sürecinde Erasmus programı uygulamasına ilişkin uzman görüşleri
The Expert opinions about application of Erasmus programme in the entrance process European Union
- Tez No: 188022
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimlik Oluşumu, Yüksek Öğretim, Erasmus Programı, Program Geliştirme, Öğretim, Ölçme-Değerlendirme, Materyal ve Bilgi Teknolojileri, dentity Formations, Higher Education, Erasmus Programme, Development Curriculum, Teaching, Evaluantions, Material and InformationTecnologies
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZETAVRUPA B RL Ğ G R Ş SÜREC NDEERASMUS PROGRAMI UYGULAMASINA L ŞK NUZMAN GÖRÜŞLERŞER , AlaettinYüksek Lisans TeziEğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Ali GÜLERTemmuz-2005, 204Bu çalışmada Erasmus Programı uygulamasının, ülkemiz yüksek öğretimprogramları, akademisyen ve öğrenci değişimine yönelik etkileri nitel araştırmayöntemiyle incelenmiştir. Bu kapsamda: ?Avrupa Birliğine giriş sürecinde ErasmusProgramı uygulaması hakkında eğitim programı uzmanlarının görüşleri nedir??araştırma sorusuna ilişkin; bireylerin kimlik oluşumu, eylem planlarınınyükseköğretim programlarına yansıması, program geliştirme proje çalışmaları,öğretim süreci ve ölçme-değerlendirme uygulamaları, materyal ve bilgi teknolojilerikullanımı alanında meydana gelecek değişikliklere ilişkin eğitim programıuzmanlarının görüşleri araştırılmıştır. Eğitim programı uzmanlarının görüşleri,değişim uygulamalarına katılan akademisyen ve öğrencilerin gözlem ve deneyimlerive alan literatürü ile karşılaştırılmıştır.Araştırmaya dört faklı yüksek öğretim kurumundan beş eğitim programıuzmanı, akademisyen ve öğrenci değişimi uygulamalarına katılan üç akademisyen vebeş öğrenci katılmıştır. Eğitim programı uzmanları, akademisyen ve öğrencilere ilişkinüç ayrı görüşme formu araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Görüşme formlarının,araştırma sorularına ilişkin kapsam geçerliliği ve güvenirliğine ilişkin uzman kanısınabaşvurulmuştur. Araştırma verileri 2004-2005 öğretim yılının bahar dönemindeincelenmiş, araştırmada uzman görüşlerinden şu sonuçlara ulaşılmıştır:⢠Bireylerin kimlik oluşumunda; farklı kültürel zenginliklerle yaşama, buzenginliklere uyum sağlamanın; sosyal ve düşünsel becerilerin gelişimi, farklı bakışaçıları edinme, özgüven ve değer gelişimi üzerinde etkili olacağını belirtmektedirler.⢠Eylem planları uygulamasının yüksek öğretim programlarında:a. Akademik uzmanlık ağları eylem planının; yüksek öğretimde, kurumsal yapıdadönüşüm, öğretimde süreç çalışmaları ve öğretim programlarında ise, Avrupa'dakiprogram yapılarına yönelik değişiklikler yaratacağını ifade etmektedirler.b. Kredi transfer sistemi eylem planının; öğretim ve programlarda birlikteliksağlayacağı, öğretim programlarının Avrupa'daki öğretim standardına göre yapılan-dırılmasını zorunlu kılacağı ve öğretime şeffaflık kazandıracağını belirtmektedirler.c. Diploma eki eylem planının; ortak program anlayışını ön gördüğü, derslerinöğretim ve içerik süreçlerine yönelik denklikler getireceği, öğretimdeki meslekiyeterliliklere Avrupa mesleki yeterliliklerine göre eşdeğerlilik kazandıracağı, meslekisertifika ve diplomalarda akreditasyonun söz konusu olacağını belirtmektedirler.d. Program geliştirme projeleri eylem planının; yüksek öğretim kurumları arasıakademik birikim, paylaşım ve programlarda bütünlüğü sağlayacağı, standartlara göreprogram geliştirmeyi ön gördüğü ve programların uygulanmasında etkileşimyaratacağını ifade etmektedirler.⢠Program geliştirme çalışmalarının; Avrupa Birliği politikalarının sosyalfarklılıklara öncelik verdiğinden farklı sosyo-kültürel değerlerin program geliştirmedeiçerik alanında değişiklik yaratacağı ve program geliştirmede toplumsal gerçeğin esasalınması gerektiğini belirtmektedirler.⢠Öğretim uygulamalarında eylem planları ve akademisyen değişiminin; öğrencimerkezli öğretim ve öğretimde proje, yaratıcı ve eleştirel düşünme gibi aktivitelerinuygulanmasında etkili olacağını ifade etmektedirler.⢠Başarı değerlendirme alanında eylem planları ve öğrenci değişiminin;öğretimde performans ve süreç değerlendirmeye yönelik bütünsel değerlendirmeuygulamalarını getireceğini belirtmektedirler.⢠Materyal ve bilgi teknolojileri kullanımında eylem planları ve akademisyendeğişiminin; sınıf içindeki her türlü uygulamayı etkileyeceği, kurumlar arası uzaktaneğitim ve web öğretim uygulamalarını yaratacağını belirtmektedirler
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EXPERT OP N ONSABOUT APPLICATION OF ERASMUS PROGRAMMEIN THE ENTRANCE PROCESS OF EUROPEN UNIONŞER , AlaettinM.A. ThesisScience of Currıculum Development and InstructionThesis Supervisor: Prof. Dr. Ali GÜLERJuly-2005, 204In this study, the effects of Erasmus practice on Turkey?s higher educationprograms and on academician and student exchange is examined using qualitativeresearch method. In this context; for the research question `what are the opinions ofcurriculum experts on Erasmus program on the way to the European union?,curriculum experts? views on formation of individual?s identity, reflections of actionplans on higher education programs, studies on curriculum development, teachingprocess and measurement and evaluation practices, possible changes which may occurin the use of materials and information technologies are sought. Curriculum experts?viewpoints are compared with observations and experiences of both academicians andstudents who took part in exchange programs and also with field literature.Five curriculum experts from four different universities, three academiciansand five students who took part in exchange programs participated in the study. Threedifferent questionnaires were prepared by the researcher for curriculum experts,academicians and students. An experts approval on the validity and reliability ofquestionnaires was obtained. Gathered research data were examined during the springterm of 2004-2005 academic year and following conclusions were drawn fromexpert?s views:⢠Experts state that living in different cultural richness, getting adapted to theserichness will have an effect on the development of social and intellectual abilities, onthe development of self-confidence and value, and on having different viewpoints.⢠Experts state that action plan will create a change in higher education:a. Transformation of institutional structure, process efforts of training and trainingprogram based on the structure of European training program.b. Perts point out that action plan of credit transfer system will provide unity withtraining and programs, besides training programs will be constituted according toEuropean training standards and this will provide transparency with training.c. Experts tell that diploma action plan will stipulate common programunderstanding , and will provide accreditation with training and content process , andwill bring equivalence to professional competence based on European professionalcompetence , and will provide certificate and diploma accreditation.d. Experts state that curriculum development projects will provide academicsharing and wholeness in programs with higher education, and will create interactionsin practicing programs according to the standards.⢠Experts point out that curriculum development studies should take intoconsideration society?s reality while developing curriculum content.⢠Experts tell that action plans in training practice and academics exchange will beeffective in practicing such activities as student centered training, project in training,creative and critical thinking.⢠Experts state that action plans on achievement evaluation and student exchangewill bring whole evaluation practices based on training performance and processevaluation.⢠Experts point out that employing material and knowledge technology action planand academics exchange will affect various classroom practices, and will createdistance learning education with web training practices.