The Relationship between Epistemological beliefs and teacher-efficacy beliefs on English language teaching trainess
İngiliz dili eğitimi öğretmen adaylarının Epistemolojik inançları ve öğretmen yeterliği inançları arasındaki ilişki
- Tez No: 188023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Epistemolojik inançlar, Öğretmen yeterliliği, Öğretmen eğitimi, Epistemological beliefs, Teacher-efficacy, Teacher training
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma çeşitli üniversitelerdeki bir grup ngiliz Dili Eğitimi ( DE) öğretmenadaylarının epistemolojik ve öğretmen yeterlilik inançları ile bu inanaçlar arasındakiilişkiyi incelemiştir. Çalışmada dört yüz elli altı DE öğretmen adayı yer almıştır. ki veritoplama aracı kullanılmıştır. Bunlar, Schommer'in Epistemolojik nançlar Anketi (1990)ile Öğretmen Yeterliği Ölçeği'nin (Woolfolk & Hoy, 1990) birleşimi olan bilgi toplamaaracıdır. Kullanılan araçların güvenirliğini onaylamak için asıl çalışmadan önce pilot birçalışma yürütülmüştür.Bu çalışmanın sonuçları, epistemolojik inançlar dikkate alındığında, DEöğretmen adaylarının bilginin mutlak olduğuna ve otoriteden edinildiğine dairinançlarının belirsizliğini ortaya koymuştur. Diğer taraftan DE öğretmen adayları,öğrenme yeteneğinin hızlı ve doğuştan gelen bir kabiliyet olduğu inancına sahiptirler.statistiksel olarak, cinsiyet ve okuldaki sınıfları ile kişisel öğretmen yeterliği inançlarıarasında önemli bir ilişki bulunmuştur. Fakat cinsiyet, yaş ve okullardaki sınıfları ilekişisel epistemolojileri arasında bir fark bulunmamıştır. Öğretmen yeterliliği inançlarıincelendiğinde, DE öğretmen adayları kendilerini öğretmenlik mesleği için hazırgörmedikleri sonucuna varılmıştır. Diğer bir taraftan, öğretmen adaylarının yeterlilik vekişisel epistemoloji algılarının, anlayışlarını olumlu ya da olumsuz olarak etkilediğibulunmuştur.Bu çalışmanın bulgularının, DE bölümlerine, öğretmen adaylarının öğrenme veöğretme süreclerinde aktif katılımcı olarak bulunmaları için farkındalık ve yeterlilikinancını destekleyen çevrenin oluşturulmasına ve/veya geliştirilmesine bir bakış açısıgetirebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study describes the epistemological beliefs, the teacher-efficacy beliefs and therelationship between these beliefs held by a group of English language teaching (ELT) trainees atdifferent universities. Four hundred and fifty six English as a Foreign Language (EFL) pre-serviceteachers from different universities participated in the study. Schommer?s Epistemological BeliefsQuestionnaire (Schommer, 1990) and the Teacher Efficacy Scale (Woolfolk & Hoy, 1990) wereused to identify the beliefs about knowledge and learning and teacher-efficacy beliefs. A pilotstudy was conducted in order to validate the reliability of the instruments.The results of this study revealed that when the epistemological beliefs are taken intoconsideration, EFL pre-service teachers are not sure whether knowledge is certain and acquiredfrom the authority or not. On the other hand, EFL pre-service teachers believe that learning abilityis quick and fixed at birth. Statistically significant relationship was found between gender, year atschool and teacher-efficacy. However, there was not a significant relation between gender, age,year at school and their personal epistemology. When the teacher-efficacy beliefs are examined,EFL pre-service teachers appear to perceive themselves not ready for teaching profession. TheEFL pre-service teachers? sense of efficacy and personal epistemology were found to effect theirperceptions either positively or negatively.The findings of this study may give insights to ELT Departments in terms of maintainingand/or improving cognition and efficacy supportive environment for pre-service teachers tobecome active practitioners in their learning and teaching process.