Teaching English grammar through games to adolescents
Oyunların kullanımı ile ergenlere dil öğretimi
  1. Tez No: 188031
  2. Yazar: SİBEL ATAÖVER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: oyun, gramer öğretimi, ergenlik dönemi, oyun türleri, game, grammar teaching, adolescents, types of games
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETSibel ATAÖVERYüksek Lisans TeziYabancı Diller Eğitimingilizce Öğretmenliği Anabilim DalıTez Danışmanı : Yard. Doç. Dr. Muhsin KARAŞEkim, 2005, 93 sayfangilizce öğretmenlerinden edinilen bilgilere göre ders saatinde ngilizce grameroyunları oynamak öğrencilerin ilgisini ve dikkatini arttırarak daha yüksek notlaralmalarına yardımcı olabiliyor. Bu çalışmanın asıl amacı ders saatinde oyun oynamanınöğrencilerin öğrenme seviyelerini mevcut eğitim yöntemleriyle karşılaştırıldığında nekadar arttırdığını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma, oyun oynamanın öğrenmeüzerindeki etkisini bulmak amacıyla yapılan araştırmanın sonuçlarını ortaya çıkartmakiçin hazırlanmıştır. Ders saatinde sadece oyun oynarak öğrencilerin test sonuçlarının dahayüksek olacağı varsayılarak mevcut dil öğretiminde kullanılan diğer tüm yöntemler ilekıyaslanmıştır.Bu çalışmadaki ilk aşama literatürde oyun tanımları ve kullanımı ile ilgili varolan bulguları incelemekten ibarettir. kinci adım ise öğrencilerin dil seviyesine, yaşınave sosyal konumlarına uygun olan oyunları seçme aşamasıdır. Bu aşamalardan sonraöğrencilere öğretilmesi planlanan gramer konularını içeren ?uygulama öncesi testi?verilerek başlangıç notları tespit edilmiştir ve uygulamaya geçilmiştir.Uygulama sonrasında öğrencilere aynı içerikli test soruları verilerek iki notarasındaki fark bulunmuştur. Aynı çalışma aradan bir yıl geçtikten sonra tekrar aynıöğrencilere uygulanmıştır.Uygulama ve değerlendirme sonrası çıkan sonuçlara göre; gramer oyunlarıyardımı ile ders yaptırılan öğrenci grubunun aldığı notların, geleneksel yöntemleeğitilenlere ve oyun uygulamasını maruz kalmayanlara göre daha yüksek olmadığı ortayaçıkmıştır.Bahsedilmesi gerekli bir başka konu ise oyun uygulamasına maruz kalan öğrencilerinyani deney grubunun çalışma ile ilgili fikirleridir. Bu fikirler öğrencilerin kağıdakendi yorumlarını ve fikirlerini özgürce aktarması ile elde edilmiştir ve incelemesonrasında deney grubunun güzel zaman geçirdiği ve oynadıkları oyunları sevdikleri ortayaçıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarını etkileyecek gerekçelerden ilki öğrencilerin bu tür bireğitime alışkın olmamaları ve de ikinci olarak da içinde bulundukları yaş grubununuzmanlarca problemli kabul edilmesidir .Benzer konulardaki araştırmalar konu bütünlüğüne bağlı kalınarak, daha uzun biruygulama süresi ile veya farklı yaş grupları kullanılarak tekrar denenebilir ve farklısonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSibel ATAÖVERMaster?s ThesisForeign Language EducationDepartment of English Language TeachingSupervisor: Assist. Prof. Dr. Muhsin KARAŞOctober, 2005, 93 pagesAnecdotal reports from English teachers suggest that playing games during theclass hours may rise the learner?s interest and motivation leading towards a better grammaroutcome. The main concern of this study is to find out the effect of playing grammar gameson the students? level of learning when compared with traditional way of teaching language .This study reports the results of a research study which has been designed to observewhether playing games could help learning. It has been hypothesized that playing only gamesin the classroom increases students?s grammar scores compared to instructing in thetraditional way.The first step in this study was to examine definition, theory of games that arepresented in the proffesional literature. Next step was to choose the most suitable gamesaccording to the level of language, age and social characteristics of the students. Afterapplying the test, with the help of which their starting score was determined, the students ofexperimental group were exposed to the intervension. After the intervension, the studentswere presented with the test again in order to find out the level of difference in the scores oftwo tests. The same study was conducted a year later for the second time with the same groupof students for the same reason.The results indicate that students who are taught only with games do not gain higherscores in the tests when compared with the students who did not receive the treatment andfollowed traditional type of teaching. Another significant point to be mentioned is the ideas ofthe students related with games which were gained with the help of the reflection paperswritten by the experimental group students. From what they remarked in these papers weconcluded that students had nice time in class and enjoyed the games they played.Limitations of that study can be mentioned as the students? not being accustomed tothat type of teaching process and the constraint on the duration of time allocated for games.Another constraint might be the age of the students as it is accepted as the problematic one.Future research studies could be conducted based on same study alloting further time andapplying it to the different age groups.