Turizmin sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri
The Impact of tourism sector on Turkish economy
  1. Tez No: 188032
  2. Yazar: CENGİZHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN KOTİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Ekonomisi, Turizm Talebi, Tourism Ekonomy, Tourism Demand
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETTUR ZM N SEKTÖRÜNÜN TÜRK YE EKONOM S NDEK YERCengizhan YILDIRIMYüksek Lisans TeziSosyal Bilimler Enstitüsüktisat Anabilim DalıTez Danı manı: Yrd. Doç. Dr. Erdo an KOT LTemmuz 2005, xiii + 104 SayfaBu çalı mada turizm sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemiincelenmi tir. lk olarak 1963-2004 yılları arasındaki turizm gelirleri ve turist sayısı ifadeedilmi ve bu ifadeleri birtakım makroekonomik büyüklüklerle kar ıla tırılmı tır. kincibölümde turizm sektörünün dı ödemeler bilançosu, mal ve hizmet fiyatları, ve ana üretimsektörleriyle ili kisi; turizm sektörünün gelir yaratıcı etkisi ve istihdam yaratıcı özelli iincelenmi tir. Üçüncü bölümde turizm sektörünün sektörler-arası ili kideki yeri girdi-çıktıtabloları yardımıyla ortaya konmu tur. Dördüncü ve son bölümde ise Türkiye'nin turizmtalebine yönelik regresyon çalı ması yapılmı , turizm talebini en çok etkileyen faktörler ve bufaktörlerin etki yönü ortaya konmaya çalı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
AbstractThe Impact of Tourism Sector on Turkish EconomyCengizhan YILDIRIMThesis of Master?s DegreeGraduate School of Social ScienceMajor: EconomicsAdviser of Thesis: Assistant Professor Erdo an KOT LJuly-2005, xiii + 104 pagesIn this study, the place and significance of tourism in Turkish economy is analyzed.In the first chapter, tourism income and number of tourists coming to Turkey are defined forthe period of 1963-2004, and this definition is compared with macro-economic figures. In thesecond chapter, the relationship between tourism sector and balance of exterior payments,price of goods and services, and main production sectors; profit making effects andemployment-level increasing characteristics of tourism sector are analyzed. In the thirdchapter, the position of tourism sector in inter-sector relations is explained via input-outputtables. In the fourth and last chapter, a regression analysis of Turkish tourism demand ismade; main factors that influence tourism demand and impact direction of these demands arestudied.