Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlı 1.sınıf keman öğrencilerine temel davranışları kapsayıcı bir öğretim programı model önerisinin uygulanması
Application of a model of teaching fundamental violin behavior to the first year of violin students who were graduated from Anatolian High School of Fine Arts at the Abant İzzet Baysal Universty, faculty of Fine Arts, department of Music Teacher Educ
  1. Tez No: 188033
  2. Yazar: ÇİĞDEM SÖKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR ALPAGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Instructional program, Anatolian Fine Arts High School, Violin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZETABANT ZZET BAYSAL ÜN VERS TES GÜZEL SANATLAR EĞ T MBÖLÜMÜ MÜZ K ÖĞRETMENL Ğ ANAB L M DALI' NDA, ANADOLUGÜZELSANATLAR L SES ÇIKIŞLI 1. SINIF KEMAN ÖĞRENC LER NETEMEL DAVRANIŞLARI KAPSAYICI B R ÖĞRET M PROGRAMIMODEL ÖNER S N NUYGULANMASIÇiğdem SökerYüksek Lisans TeziMüzik Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Uğur ALPAGUTOcak 2006 xv+219 sayfaBu araştırmada, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi BölümüMüzik Öğretmenliği Anabilim/Anasanat Dalı Bireysel Çalgı Eğitimi(B.Ç.E.)1(Keman) dersi için kullanılmakta olan mevcut öğretim programlarının durumuincelenmiştir. Buradan yola çıkarak temel davranışları içeren, kapsamlı bir B.Ç.E.1(Keman) Dersi Öğretim Programı Model Önerisi oluşturulmuş ve Abant zzetBaysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği AnabilimDalı' nda hazırlanan temel davranışları kapsayıcı B. Ç. E. 1(Keman) Dersi ÖğretimProgramı Model Önerisi'nin Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlı 1. sınıf kemanöğrencilerine uygulanması, keman eğitimi açısından değerlendirilmiştir.Bu nedenlerle 25 keman öğretim elemanına, araştırmaya dair ön çalışmaoluşturması açısından yapılandırılmış görüşme uygulanmış, literatür taranmış,araştırmanın konusu ile ilgili farklı kurumlardan ve farklı deneyim gruplarından 5uzmanla yapılandırılmış görüşme yapılmış, oluşturulan B. Ç. E. 1(Keman) DersiÖğretim Programı Model Önerisi'ne dayalı olarak eğitim gören 4 öğrencigözlemlenmiştir.Araştırmaya dair ön çalışma oluşturması açısından uygulananyapılandırılmış görüşme sonucunda; B.Ç.E.1(Keman) Dersi'ne yönelik kemanöğretim elemanlarının kullanmakta olduğu öğretim programlarının içeriğinde,öğretim programı ögelerine tam olarak yer verilmediği, yer verilen ögelerin dehedefler ile tam olarak ilişkili olmadıkları sonuçlarına ulaşılmış ayrıca kemanöğretim elemanlarının oluşturulan B.Ç.E. 1(Keman) Dersi Öğretim Programı ModelÖnerisi'nin içeriğindeki hedef ve hedef davranışlara ilişkin görüşleri alınmış ve bunabağlı olarak B.Ç.E. 1(Keman) Dersi Öğretim Programı Model Önerisidüzenlenmiştir.Uygulanan diğer yapılandırılmış görüşme sonucunda; kullanılmakta olanB.Ç.E. 1(Keman) Dersi Öğretim Programları'nın ögelerinin tam olarak bulunmadığı,öğretim elemanlarının çoğunlukla tanımsal program kullandığı, A.G.S.L. çıkışlıkeman öğrencileri ile genel lise veya dengi okul mezunu keman öğrencilerin temeltekniklerinde farklılıklar olduğu, A.G.S.L. mezunu keman öğrencilerinin çeşitlinedenlerle temel keman tekniklerini yanlış kavramış olabilecekleri, buna bağlı olarakA.G.S.L. çıkışlı keman öğrencilerinin temel keman tekniklerinin, eğitimin planlı veprogramlı bir süreç olduğu da göz önünde bulundurularak, bir öğretim programınabağlı olarak tekrar gözden geçirilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.Bu sonuçlar doğrultusunda; Abant zzet Baysal Üniversitesi Güzel SanatlarEğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı' nda, hazırlanan temeldavranışları kapsayıcı B. Ç. E. 1(Keman) Dersi Öğretim Programı Model Önerisi,Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlı 1. sınıf öğrencilerinden 4 keman öğrencisineuygulanmıştır. Süreci değerlendirmek amacıyla öğrencilerin keman eğitiminebaşlamalarından bir hafta sonra ve dönem sonunda iki ayrı gözlem yapılmıştır.Gözlemler sonucunda, öğrencilerin eksik ve kusurlu davranışlarının düzeltildiği yadadüzeltilmesi konusunda olumlu yönde ilerleme kaydedildiği görülmüştür.Elde edilen bulgular doğrultusunda Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlıkeman öğrencilerinin keman eğitimine ilişkin bazı öneriler ortaya konulmuştur.Anahtar Kelime: Öğretim Programı, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Keman.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAPPLICATION OF A MODEL OF TEACHING FUNDAMENTAL VIOLINBEHAVIOR TO THE FIRST YEAR OF VIOLIN STUDENTS WHO WEREGRADUATED FROM ANATOLIAN HIGH SCHOOL OF FINE ARTS ATTHE ABANT IZZET BAYSAL UNIVERSITY, FACULTY OF FINE ARTS,DEPARTMENT OF MUSIC TEACHER EDUCATIONÇiğdem SÖKERMaster ThesisSub-Department of Music EducationAdviser: Asst. Prof. Dr. Uğur ALPAGUTJanuary 2006 xv+219 pagesThe present study investigates existing teaching methods in the course ofindividual musical instrument teaching of violin teaching 1 (IMITOVT- 1) at theDepartment of Music Teacher Education in the Faculty of Fine Arts. Thisinvestigation has resulted in the development of a new model to be used in thecourse of IMITOVT- 1 which helps to teach fundamental behavior of violin.Further, application of this new model to the first year of violin students, who weregraduated from anatolioan high school of fine arts, is evaluated in terms of violineducation at the Abant Izzet Baysal University, Faculty of Fine Arts and Departmentof Music Teacher Education.For the purpose of this study, twenty-five violin teacher were asked toparticipate in a survey to provide background information for the study. In the nextstep, related literature is reviewed to establish theoretical base and five experts fromdifferent institutions were interviewed to create a model of teaching fundamentalbehavior of violin. Finally, this new model was applied to four students who wereenrolled IMITOVT- 1 class to observe their behavioral changes.The evalution of the teaching methods for the course of IMITOVT- 1 revealedinadequate use of principles of teaching program; non-parallelism betweenobjectives and principles of teaching methods; use more of descriptive teachingprograms by the teaching staff; differences between graduate of anatolioan highschool of fine arts and graduate of general high school violin students with regard tobasic fundamental techniques; and for some reason, adaptation of wrong violintechniques by the graduate of anatolioan fine arts high school. In similar line, sinceeducation of basic fundamentals of violin for the students is a planned andprogrammed process, evaluation of teaching methods of violin should be done onemore time by focussing on a teaching program. With suggestions of violin teachingstaff and literature review, a new model teaching IMITOVT- 1 course is developed.This new model of teaching IMITOVT- 1 was applied to four students whowere the first year of violin students at the Abant Izzet Baysal University School ofFine Arts and Department of Music Teacher Education and they were graduatedfrom anatolioan high school of fine arts. In order to evalute the process violineducation, students were observed both at the beginning of the semestre and at theend of the semestre. The comparion of two-observation showed that the new modelof violin teaching program helped students in terms of smooting wrong violinbehavior previously.In sum, according to the results of the study, there should be more studiesdealing with teaching progran of IMITOVT- 1 course and the present model ofteaching IMITOVT- 1 course which can be further developed and changed by fieldtest results and expert opinions are suggested. Also, basic violin techniques ofanatolian fine arts high school graduates should be re-evaluated and revised.