Geri Dön

Turizm sektörünün Çevresel Kuznet Eğrisi açısından değerlendirilmesi: Türkiye örneği

Evaluating tourism sector using the Environmental Kuznets Curve: The Turkish example

  1. Tez No: 694931
  2. Yazar: ASLI TANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM SAMIRKAŞ KOMŞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 95

Özet

Çalışma kapsamında Türkiye için Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi'nin geçerliliği incelenmiştir. Üç ana bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümde Türkiye turizm sektörünün tarihsel gelişimi, turizmin Türkiye ekonomisindeki yeri ve Türkiye turizm politikaları ile ilgili kavramsal bilgiler verilmiştir.“Turizm ve Çevre”başlıklı ikinci bölümde ise turizm sektörü ve çevre ilişkisi, turizmin çevreye etkileri ile sürdürülebilir turizm ve çevresel sorunlar ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde Türkiye örneğinde turizm sektörü, Kuznets Eğrisi çerçevesinde değerlendirilip yorumlanmıştır. Bu bağlamda Turizm sektörü ve çevre ilişkisi 4 değişken üzerinden incelenmiştir. Değişkenler karbondioksit salınımı, gsyih, turist sayısı ve enerji tüketimidir. Analiz kısmında ise yıllık veriler kullanılmış olup 1980-2019 yılları arası baz alınarak zaman serileri yöntemi kullanılmıştır. Zaman serisi analizi kapsamında tüm değişkenlerin durağanlık özellikleri, Arttırılmış Dickey-Fuller Birim Kök Testi ile incelenmiştir. Durağan olmayan değişkenler için Johansen eş bütünleşme testi ve değişkenler arasındaki nedensellik ilişkilerinin tespiti için Granger Nedensellik modeli kullanılmıştır. Son olarak, VAR modelinin temel varsayımları sağladığı tespit edilmiştir. Eş bütünleşme analizi sonuçlarına göre 1 gecikmeli VAR modeline göre seriler arasında en az 1 tane eş bütünleşme vektörü olduğu tespit edilmiştir. Seriler arasındaki nedensellik ilişkisi ise Granger nedensellik analiziyle test edilmiştir. Granger nedensellik analizi sonucunda ise turist sayısı ve karbondioksit salınımı arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Turist sayısındaki artış karbondioksit salınımını arttırmaktadır. Bununla birlikte karbondioksit salınımının artmasının sonucu olarak turist sayısındaki artış gözlemlenmektedir. Bunun nedeni olarak da tüketim olanaklarının artması turist sayısını arttırıp bunun da karbondioksit salınımını arttırdığı düşünülmektedir. Enerji kullanımı ve karbondioksit salınımı arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu gözlemlenmiş olup enerji kullanımının artmasının karbondioksit salınımını arttırdığı görülmektedir. Buradan yola çıkarak turist sayısı ve GSYİH arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi gözlemlenmiş olup turist sayısının artması GSYİH' ı arttırdığını ifade edebiliriz.

Özet (Çeviri)

This study, consisting of three main sections, examines the viability of the environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis for Turkey. The first section consists of conceptual information regarding the historical development of the Turkish tourism sector, its place in the national economy, and related national policies. The second chapter, titled“Tourism and the Environment”, discusses the relationship between the tourism sector and the environment, tourism's influence on the environment and sustainable tourism, and environmental issues. In the third and last chapter, the example of the tourism sector in Turkey is evaluated and interpreted within the scope of the Kuznets Curve. In this framework, the relationship between the tourism sector and the environment was examined using four variables: carbon dioxide emissions, gross domestic product (GDP), tourist population, energy consumption. The analysis section consists of a time-series analysis using annual data from 1980 to 2019. Within the scope of the time series analysis, the stationarity of all variables was examined using the augmented Dickey-Fuller test (Dickey-Fuller Unit Root Test). The Johansen cointegration test was used for non-stationary variables. To detect causality between variables Granger causality model was been used. Lastly, it was determined that the VAR model satisfied the fundamental assumptions. According to the results of the Johansen cointegration test with one VAR lag, there is at least one cointegration vector between the series. The causality between the series was examined using the Granger causality analysis which displayed a two-sided causality relationship between tourist population and carbon dioxide emissions. An increase in the tourist population causes an increase in carbon dioxide emissions. Similarly, an increase in carbon dioxide emissions causes an increase in the tourist population. A unidirectional causality relationship was observed between energy use and carbon dioxide emissions with an increase in energy use causing an increase in carbon dioxide emissions. Subsequently, a unidirectional causality relationship between tourist population and GDP was observed with an increase in tourist population causing an increase in GDP.

Benzer Tezler

  1. Sürdürülebilir turizm ve çevresel Kuznets Eğrisinin Türkiye turizmi için geçerliliği

    Sustainable tourism and the validity of environmental Kuznets Curve for tourism in Turkey

    ABDULLAH KOCAPINAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    EkonomiGazi Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TOKATLIOĞLU

  2. Bitlis ilinin turizm potansiyeli ve yerel halkın turizm olgusuna bakış açısı

    Tourism potantial of Bitlis and resident perspective to tourism development

    YEŞİM ARABOĞA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    TurizmGaziantep Üniversitesi

    Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ATINÇ OLCAY

  3. Yeşil insan kaynakları yönetiminin yeşil örgütsel davranışa etkisi

    The effect of green human resources management on green organizational behavior

    YAĞMUR KAPLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TurizmAkdeniz Üniversitesi

    Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA

  4. Gündem 21'in Türk konaklama endüstrisinde uygulanma koşulları

    The Application conditions of agenda 21 in Turkish accommodation industry

    OĞUZ TÜRKAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Turizmİstanbul Üniversitesi

    Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı

    PROF.DR. NÜZHET KAHRAMAN

  5. Su kullanımı açısından turizm sektörünün sürdürülebilirliği: Çevresel girdi-çıktı modeli çerçevesinde bir analiz

    Sustainability of tourism industry in terms of water use: An analysis within the framework of environmental input-output model

    GÜLFİDAN AKYÜZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    EkonomiAkdeniz Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SİBEL MEHTER AYKIN