Hikaye haritasi yönteminin eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerindeki etkisi
The Effect of story mapping method on educable mentally retarded students' reading comprehension skills
- Tez No: 188034
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKNUR TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitilebilir zihinsel engelli, hikâye haritası, okuduğunu anlama, Educable mentally retarded students, story mapping, readingcomprehension
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZETH KÂYE HAR TASI YÖNTEM N N EĞ T LEB L R Z H NSEL ENGELLÖĞRENC LER N OKUDUĞUNU ANLAMA BECER LER ÜZER NDEKETK SNesibe DUMANYüksek Lisans TeziÖzel Eğitim Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. lknur Ç FC TEK NARSLANOcak 2006, 145 SayfaBu araştırmada, hikâye haritası yönteminin eğitilebilir zihinsel engelliöğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerindeki etkisini belirlemekamaçlanmıştır.Bu amaçla, Bolu ilinde yer alan bir ilköğretim okulunun özel eğitimsınıflarında bulunan, eğitilebilir zihinsel engelli üç öğrenci katılmıştır. Araştırmadatek denekli araştırma modellerinden denekler arası çoklu yoklama modelikullanılmıştır.Eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin öğretim öncesi ve öğretim sonugösterdikleri performans düzeylerini belirlemek ve ayrıca öğretimde kullanılmaküzere araştırmacı tarafından 15 hikâye hazırlanmıştır. Hikâye haritası yöntemi heröğrenci için 10 oturumda uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda, hikâye haritasıyönteminin, araştırmaya katılan eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilerin okuduğunuanlama becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF STORY MAPPING METHOD ON EDUCABLEMENTALLY RETARDED STUDENTS? READING COMPREHENSIONSKILLSNesibe DUMANMaster?s ThesisSpecial Education Teaching ProgrammeThesis Supervisor: Asst.Prof.Dr. lknur Çifci TEK NARSLANJanuary, 2006, 145 pages:The purpose of this study is to determine the effects of story mapping methodon educable mentally retarded students? reading comprehension capacity.Three educable mentally retarded students, who are educated in anelementary school in Bolu, attended to this research. The design of this study is amultiple probe design across subjects that is a model of the multiple baseline design.To identify educable mentally disordered students? performance levelsintroduced as pre and post-treatments. Then in order to use in these treatments fifteenstories are prepared by the researcher. Story mapping method is applied during tensessions for each student. At the end of this study, it is found out that story mappingmethod on reading comprehension skills of educable mentally retarded students,who attained in this investigation, is extremely effective.