Tüketicilerin satın alma davranışlarına tutundurma faaliyetlerinin etkisi beyaz eşya sektöründe bir uygulama
The Effects of promotional activities on consumers' behavior to buy white goods an examination on white goods sector
  1. Tez No: 188041
  2. Yazar: ÇİLER GÜLEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RUZİYE COP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Tüketici Davranı ı, Pazarlama leti imi, Tutundurma, Reklam, Ki isel Satı, Satı Geli tirme, Halkla li kiler ve Tanıtım, Marketing, Consumers? Behavior, Communication inMarketing, Promotion, Advertisement, Selling Development, Personal Selling, Public Relations
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETTÜKET C LER N SATIN ALMA DAVRANI INA TUTUNDURMAFAAL YETLER N N ETK S ,BEYAZ E YA SEKTÖRÜNDE B R UYGULAMAÇiler GÜLENYüksek Lisans Teziletme Anabilim DalıTez Danı manı : Yrd.Doç.Dr. Ruziye COPEylül 2005, 128 SayfaTutundurma faaliyetleri, yo un rekabet ortamında faaliyet göstereni letmelerin varlı ını sürdürebilmesi için oldukça önemli bir unsurdur. letmelermal ve hizmetlerin varlı ını, üstünlüklerini, faydalarını, kullanım ekillerini vb.tüketicilere duyurmak, tüketicileri bilgilendirmek ve satın almaya ikna etmek içintutundurma karması elemanlarından yararlanmaktadır. Bu ara tırma ile farklıpsikoloji, kültür ve sosyal yapılardan gelen ve farklı tutundurma faaliyetlerindenetkilenip, farklı satın alma davranı ı gösteren tüketicilerin, beyaz e ya satın almadavranı larında tutundurma faaliyetlerinin önemli olup olmadı ı tespit edilmeyeçalı ılmı tır.Ara tırmanın birinci bölümünde giri yapılmı probleme ve alt problemlere,ara tırmanın amacına, ili ki hipotezlerine, sayıtlılara, sınırlılıklara ve ara tırmadageçen tanımlara yer verilmi tir.kinci bölümde, kaynak taraması yapılmı ve sırasıyla; tüketici satın almadavranı ları ve tüketici satın alma davranı larını etkileyen faktörler, pazarlamaileti imi, tutundurma, tutundurma karması elemanları (reklam, satı geli tirme,ki isel satı ve halkla ili kiler ve tanıtım) teorik olarak incelenmi tir.Üçüncü bölümde, Türkiye'de beyaz e ya sektörüne ili kin ara tırma yapılmıve sırasıyla; Türkiye'de beyaz e ya sektörünün tarihsel geli imi, beyaz e yasektörünün durumu, beyaz e ya sektöründe yer alan kurulu lar, beyaz e ya sektörüve Avrupa Birli i ve beyaz e ya sektöründe tutundurma faaliyetleri konularıüzerinde durulmu tur.Dördüncü bölümde, ara tırmanın yöntemi anlatılmı ve ara tırmanın modeli,evren ve örneklemi, veri toplama yöntemi ve veri çözümleme yöntemi hakkında bilgiverilmi tir.Be inci bölümde yapılan anket çalı ması sonucunda elde edilen verilerinSPSS statistik Programında de erlendirilmesi sonucunda ula ılan bulgulara veyorumlara, ili ki hipotezlerinin de erlendirilmesine, tespit edilen sorunlara veönerilere yer verilmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF PROMOTIONAL ACTIVITIES ON CONSUMERS?BEHAVIOR TO BUY WHITE GOODSAN EXAMINATION ON WHITE GOODS SECTORÇiler GÜLENThesis for Master?s DegreeBusiness DepartmentAdvisor of Thesis : Ass.Prof.Dr. Ruziye COPSeptember 2005, 128 PagesThe promotional activities are highly crucial factor for business in acompetitive environment. The comparies use mixed-staff of promotion in order tointroduce their goods and services for consumers and to announce their existence. Inthis sense, the purpose of the study is to examine the perception of the respondents,who have differences in personality, culture, socio-economic status, buying behavior,in terms of importance of promotional activities to buy white goods.The first part of the study is composed of introduction statement of theproblem, sub-problem, purpose of the study, hypothesis, assumption, limitions anddefinition of the terms.In the second part of the study, related literature is reviewed extensively andthis literature review includes buying behavior of consumers, marketingcommunication, promotion (advertisement, personal selling, selling development,public relations).Along the similar line, white good sector in Turkey is reviewed theoreticallyin the third part by emphasizing the historical development of the white goods sector,both in Turkey and European Union. Further, promational activities in the whitegood sector are also investigated.Next, the research method, respondents, sample size, data collection processand statistical analysis of the study are addressed in the fourth part of the study.In the last part, the results of the statistical analysis of the study are presentedand those results are further discussed and elobrated.