Küreselleşen dünyada güçlü devletlerin müdahale aracı olarak Dünya Ticaret Örgütü
World Trade Organization as instrument of intervention for big states in globalizing world
  1. Tez No: 188042
  2. Yazar: NAZİRE ÖZLEM PAKHUY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Örgütler, Dünya Ticaret Örgütü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüz egemen politikası olan küreselleşme süreci ile birlikte dünyapolitikasını belirleyen etkin aktörler de farklılaşmıştır. Ulus devlet anlayışının yeriniküresel politikalara bıraktığı günümüzde dünya politikaları üzerinde etkin aktörlerinde değişmesi normal karşılanmalıdır. Hayatın her alanında dönüşümlere yol açanküreselleşme anlayışı özellikle ekonomi ve siyaset alanında kendisini göstermiş,bunu diğer alanlar izlemektedir.Küreselleşme politikalarına uyum sürecinde ve küresel olarak yürütülençalışmalarda özellikle uluslararası örgütler önemli bir rol oynamaktadır.Küreselleşme politikaları, ekonomiden sosyolojiye, sağlıktan spora ve siyasete kadarher alanda uluslararası örgütlerden yararlanmıştır. Özellikle ekonomik alanda,uluslararası örgütler dünya ekonomisinin küresel ekonomik anlayışa uygun olarakşekillenmesinde ve ülkelerin bu çizgiye çekilmesinde çok önemli rollerüstlenmişlerdir.Bu çalışma, dünyanın küresel politikalara adapte edilmesinde etkin roloynayan uluslararası örgütlerin ne denli bu amaçları gerçekleştirebildikleri ve sözkonusu örgütlerin hangi amaçlara yöneldikleri üzerinde durmaktadır. Çalışmadaözellikle küreselleşme politikalarının ekonomik ayağının önemli unsurlarından biriolan Dünya Ticaret Örgütü'ne yer verilmekte, bu örgütün etkililiği irdelenmektedir.Son bölümde ise genel olarak küreselleşme politikalarına, özel olarak iseküreselleşme politikalarının bir aktörü olan Dünya Ticaret Örgütü'ne karşıdünyadan yükselen muhalif seslere ve bu muhalefetin taleplerine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the globalization process, which is considered as the dominant policyorientation of the present time, effective actors that determine the world politics hasalso changed. This change of actors should be welcomed as normal because nation-states are losing ground, and they began to share their power with non-state actors.The globalization process has proven itself especially in economics and politics, andthese are followed by other fields.Especially international organizations play an important impact on studiesbeing globalization and in the adaptation process of global policies. Internationalorganizations contributed to globalization process in almost every field fromeconomics to sociology, from health to sports and politics. Especially in economics,international organizations have undertaken very important roles in shaping theworld economy in parallel to the global economic concept.This study emphasizes how international organizations, which play an activerole in adapting the world economics and politics to globalization policies, improvedthemselves in accomplishing these objectives they targeted. World TradeOrganization, which is one of the most important actors of international economicsystem and that of the globalization process, its activities and its role is analyzed. Inthe final section, critical and negative perspectives towards the World TradeOrganization and demands of opposition groups are explained.